Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Bombašu sa Šri Lanke nije se aktivirao prsluk sa bombama zbog čega je četvrti hotel IZBJEGAO MASKAR

Svijet
Autor:

Foto: M.A. Pushpa Kumara/EPA

Posljednji podaci pokazuju da je broj žrtva masakra na Uskrs dostigao 359, ali sudeći prema istragama policije, napadači su planirali i veće krvoproliće. Prvo je otkriveno 87 detonatora za bombe na autobuskoj stanici, zatim kombi pun eksploziva koji je policija neutralisala, a sada je otkriveno da je još jedan hotel bio meta, ali su, srećom, bombe zakazale.

Abdul Latif Džamel Mohamed, jedan od bombaša samoubica trebalo je da detonira bombu u hotelu “Taj Samudra” u isto vrijeme kada su odjeknule eksplozije u druga tri hotela u prestonici – “Sinamon Grand”, “Šangri-La” i “Kingsberi”.

Sva četiri hotela nalaze se u neposrednoj blizini i za sve četiri plan je bio isti – detoniranje bombe tokom doručka.

Mohamed je došao u hotel, ušao i ostavio ranac sa eksplozivom u restoranu. Potom je krenuo do lobija hotela, ali ga je zaustavio menadžer restorana da mu kaže da je zaboravio da ponese ranac.

Mohamed je uzeo ranac i izašao iz hotela. U tom trenutku već su eskplodirale bombe u tri pomenuta hotela, kao i tri crkve u tri različita grada u kojama se održavala misa povodom Ukrsa po Gregorijanskom kalendaru.

On se odvezao u pregrađe Dehivala i otišao u malu gostionicu “Tropikal In” da proveri zbog čega je njegova ranac sa bombama zakazao. Tada je, dva sata nakon prvih šest eksplozija odjeknula i pretposljednja sedma. Eksplozija je ubila upravo Abdula Latifa Džamela Mohameda i još jednu osobu.

Za sada, poznato je da je samo da je Mohamed studirao od 2006. do 2007. godine na Univerzitetu Kingston u Velikoj Britaniji, da je studije je završio u Australiji, a potom se preselio na Šri Lanku. Nije poznato kada i kako se priključio ekstremnim islamstičkim grupama povezanim sa ISIS.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO