Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Bono Voks gostovao u Evropskom parlamentu: “Irac sam, ali i Evropljanin”

Kultura
Autor:

Foto Riccardo Antimiani/EPA

Irska rok zvijezda Bono Voks, frontmen svjetski priznate grupe “U2”, sastao se s predsjednikom Evropskog parlamenta u Briselu gdje je održao govor u kojem je podsjetio na svoju ličnu povezanost s evropskim identitetom.

Tokom posjete Evropskom parlamentu pjevač grupe “U2” pozdravio je evropske institucije kao „mozak koji radi na unapređenju života Evropljana“ i „srce koje glasno kuca“ prenosi N1.

Dablinski roker i aktivista u borbi protiv siromaštva nije spomenuo Bregzit tokom razgovora s predsjednikom EP-a Antonijem Tajanijem, ali je rekao da su potrebni proevropski glasovi u vrijeme kada „ljudi preispituju Evropu“.

-Kao umjetnik vjerujem da imam ulogu u romantizovanju ideje Evrope i mogu da je vidim kao nešto toplokrvno-rekao je Bono.

Opisujući sebe kao „Evropljanina, ali i Irca“, Bono je naveo da je Evropa izgubljena u nedostatku pozitivnog umjetničkog djelovanja koje se može vidjeti u američkim filmovima i pjesmama.

-Ako pogledate samo Ameriku i razmišljate o Holivudu i kako je ovjekovječio ideju američkog sna… i onda kada razmišljate o umjetnicima koji učestvuju u evropskom projektu, primjećuje se da ih nema toliko- dodao je Bono.

Predsjednik EP Antonio Tajani zahvalio se pjevaču na njegovom angažmanu u evropskom projektu.

Bono je posjetio Brisel zbog razgovora o jačanju partnerstva između Evrope i Afrike, koju je okarakterisao kao „nevjerovatnu priliku“.

-Dok se Amerika praznicima odmara od velikih ideja, mi treba da sjednemo za sto s afričkim partnerima i preuzmemo svijet- poručio je Bono.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO