Svijet

Borba protiv korona virusa: Evropska unija nabavlja još dvije milijarde vakcina za sljedeće faze pandemije

EU će biti potrebne dodatne dvije miljarde doza vakcina protiv Kovid -19 od 2022. godine i nadalje, saopštila je Evropska komisija.

Borba protiv korona virusa: Evropska unija nabavlja još dvije milijarde vakcina za sljedeće faze pandemije
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Bugarski premijer Bojko Borisov navodi da je već dogovoreno potpisivanje ugovora o nabavci dodatnih 900 miliona doza Fajzer vakcine i to po višoj cijeni u odnosu na prvobitne ugovore.

U Briselu potvrđuju da su da su već pokrenuti ugovori za nabavku dodatnih doza vakcina koje će se iskoristiti za ”sljedeće faze pandemije”.

Pročitajte još

– Moramo da budemo spremni za činjenicu da postoji potreba za drugom revakcinom, potreba za odbranom od novih sojeva virusa, kao i potreba za budućnom vakcinacijom djece i tinejdžera – kaže potrparol Komsije Stefan de Kersmeker.

Kersmaker kaže da je u EU ”identifikovna” potreba od skoro dvije miljarde doza kako bi se suočilo sa predstojećim izazovima i da je u konsultaciji sa zemljama članicama pokrenuto potpisivanje novih ugovora.

U Evropskoj komisiji nisu željeli da komentarišu navode bugarskog premijera o višoj cijeni vakcine kompanije Fajzer, uz konstataciju da se ne mogu iznositi detalji ugovora niti da se mogu upoređivati prethodni ugovori koji si podrazumijevali i ”ulaganje u razvoj vakcine” sa novim nabavkama.

Borisov je, inače, rekao da je cijena Fazjer vakcine skočila sa početnih 12 evra na 19,5 evra za posljednju narudžbinu od 900 miliona doza.

Prihvati notifikacije