Svijet

BORBA PROTIV KORONA VIRUSA Papa pozvao lidere da novac za oružje iskoriste za pandemiju

Papa Franja pozvao je danas svjetske lidere da sredstva namijenjena naoružanju preusmjere na rješavanje problema u vezi sa pandemijom, kao i za nabavku vakcina za stanovnike najsiromašnijih država, prenosi Rojters.

BORBA PROTIV KORONA VIRUSA Papa pozvao lidere da novac za oružje iskoriste za pandemiju
FOTO: VATICAN MEDIA HANDOUT/EPA

U poruci povodom Svjetskog dana mira Rimokatoličke crkve, koji se slavi 1. januara, papa je takođe ponovio poziv za formiranjem globalnog fonda sa novcem namijenjenom nabavci oružja koji će biti iskorišćen za iskorenjivanje siromaštva.

– Koliko sredstava se troši na naoružanje, posebno nuklearno oružje, koja mogu da budu iskorišćena za mnogo važnije prioritete, kao što je obezbjeđivanje bezbjednosti pojedinaca, promocija mira i integralnog ljudskog razvoja, borba protiv siromaštva i pružanje zdravstvene zaštite – naveo je papa.

On je dodao da su globalni problemi, poput aktuelne pandemije korona virusa i klimatskih promjena, samo učinili vidljivijim ove izazove.

Najsiromašnije nacije ne bi trebalo da budu ostavljene da zaostaju u borbi protiv pandemije, istakao je papa.

On je takođe odao počast medicinskom osoblju i drugim osobama koje su na prvoj liniji fronta u borbi protiv pandemije, posebno onima koji su zbog toga izgubili život.

Poruka povodom Svjetskog dana mira Rimokatoličke crkve se svake godine šalje predsjednicima, vladama, internacionalnim organizacijama i drugim religijama, a ove godine ona nosi naziv “Kultura brige kao put ka miru”.