Svijet

BORBA PROTIV KORONE NE JENJAVA Ljekar tvrdi da je u OVOJ zemlji virus MUTIRAO

Nova mutacija SARS-CoV-2 korona virusa otkrivena je u Norveškoj, tvrdi glavni ljekar opštine Trondhajm Tove Restad, dok Rospotrebnadzor navodi da u Rusiji nije identifikovan nijedan novi soj virusa.

BORBA PROTIV KORONE NE JENJAVA Ljekar tvrdi da je u OVOJ zemlji virus MUTIRAO
FOTO: ROB ENGELAAR/EPA

Norveški tabloid Verdens Gang prenio je u ponedjeljak da je nova mutacija korona virusa bez presjedana u Norveškoj identifikovana u Trondhajmu na sjeveru zemlje, prenosi TAS S.

Rusija, međutim, nije identifikovala nijedan novi soj korona virusa koji bi se mogao fundamentalno razlikovati od onog koji cirkuliše u drugim zemljama, saopštio je nadzorni organ za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor.

Navodi se da Rusija sistematski proučava genetsku raznolikost verzija SARS-CoV-2 u opticaju, kao i da se više od 150 genoma dekodira mjesečno.

– Dobijeni podaci se koriste za analizu relevantnosti sistema dijagnostičkih testova i pomoć u identifikovanju uvezenih slučajeva i procijeni regionalnih karakteristika genetske raznolikosti SARS-CoV-2. Do danas u Rusiji nisu izdvojeni sojevi koji bi se mogli drastično razlikovati od poznatih u prometu u drugim zemljama – navodi se u saopštenju.