Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BORBA SA KORONOM Pitali smo odbornike da li će se odreći dijela primanja i OVO JE NJIHOV ODGOVOR

Banjaluka
Autor:

Foto: Grad Banjaluka

Svi smo zajedno u ovom problemu, vrijeme je da budemo solidarni i damo svoj doprinos da izađemo iz poteškoća izazvanih pandemijom, poručuju odbornici pozicije i opozicije.

Vanrednim mjerama u Banjaluci pogođena je kompletna privreda, kao i sami građani od kojih mnogi ne znaju kako će prehraniti porodicu. Iz Vlade RS pozvali su zaposlene u javnom sektoru da dio svojih primanja uplate u Fond solidarnosti, kao vid podrške.

Pitali smo banjalučke odbornike da li će i oni dio svoje naknade donirati u Fond ili na drugi način pomoći ugroženim sugrađanima, s obzirom da martovska sjednica nije ni održana.

Klub odbornika SNSD jednoglasno je odlučio da se svih 13 odbornika iz reda ove stranke odriče polovine odborničke naknade u cilju saniranja posljedica izazvanih pandemijom korona virusa. Sredstva će biti uplaćena na račun Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske.

– U potpunosti podržavamo pokrenutu inicijativu usmjerenu za pomoć radnicima koji rade u realnom sektoru, a koja su direktno pogođena odlukama Gradskog i Republičkog štaba za vanredne situacije. Među njima su svakako najugroženija mala preduzeća, zanatlije, ugostitelji…. Smatramo da svi koji primamo plate i naknade po raznim osnovama iz budžeta Republike, gradova i opština trebamo biti solidarni u ovim teškim vremenima. Odbornici SNDS Grada Banjaluka su i dosada, pojedinačno i kao Klub, bili jako aktivni u humanitarnim akcijama i pomoćima najugroženijima, što planiramo raditi i dalje- kaže predsjednik Kluba Stanislav Palija.

On smatra da svi odbornici, ali i ostala izabrana lica, poslanici i rukovodioci javnih ustanova trebaju značajnije u tom učestvovati bez pokušaja prikupljanja političke koristi.

Njegova koleginica Snežana Kutlešić- Stević je u visini odborničke naknade već kupila pakete sa namirnicama za četiri socijalno-ugrožene porodice.

– Odrekla sam se naknade u ime starijih od 65 i socijalno ugrozenih. Smatram da svaki odbornik mora dati doprinos u ovom trenutku, na materijalni način plus sve druge volonterske aktivnosti- ističe ona.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ispred Kluba DEMOS poručuju da će se ponašati u skladu sa preporukama Vlade RS i uključiti se u akciju čiji je cilj pomoći ljudima u privredi koji su najviše pogođeni ovim mjerama.

– Funkcioneri DEMOS-a koji pripadaju izabranim i imenovanim licima će takođe biti uključeni u ovu akciju uplata prema Fondu solidarnosti. I prije ovog poziva Vlade RS pojedini članovi Demosa pomagali su porodicama kojima je to potrebno, ali takve stvari nismo niti ćemo javno objavljivati jer sad je vreme da budemo solidarni i zbijemo redove bez obzira na stranačke boje- kaže predsjednik kluba Boran Bosančić, koji  je mišljenja da i odbornici trebaju biti uključeni.

– Naravno u granicama svojih ličnih mogućnosti i to će vjerujem svaki odbornik korektno ocijeniti- smatra on.

Vanredno je stanje i daćemo sve od sebe da zajedno sa narodom sa kojim delimo istu sudbinu prevaziđemo ovo solidarnošću, poručuje Aleksandar Petković (SDS) koji je dio kluba odbornika Savez za promene.

– Vidim da je uveliko populizam onih koji su ukrali milijarde maraka, počeo sa odricanjem jedne plate i doznaka i paketa iz kabineta, odnosno budžeta. Lično mogu reći da ću učestvovati, ali nikako vraćajući to u sistem koji je opljačkao ovaj narod. Znam za sebe, a i klub odbornika kome pripadam da od toga ne dižemo pompu, već svako na svoj način pomaže. Svesni smo situacije i živimo svi skromno, ali ćemo lično pomoći porodicama koji nemaju hrane i drugih životnih namirnica. Jedan naš odbornički dodatak je istog srazmera kao kad neki moćnik Republike Srpske donira milijardu maraka iz svoje kuće- ističe Petković.

U ovom kriznom periodu svi moramo biti solidarni a mi, izabrani predstavnici građana, pogotovo. Mi smo samo prvi među jednakima, naglašava i Jovo Savanović iz PDP-a.

Foto: Siniša Pašalić/ RAS Srbija

– Nastavio sam praksu koju je njegovao moj prethodnik u parlamentu Draško Stanivuković, koji je odborničku platu davao studentima i socijalno ugroženima. Kao što sam i do sada deo odborničke naknade redovno prosleđivao onima kojima je to najpotrebnije, tako ću i dalje postupati- govori Savanović.

Precizira da će naknadu za mart i svaki idući mjesec dok traje ovo stanje proslijediti direktno porodicama za koje pouzdano zna da im je pomoć hitno potrebna.

– Smatram da je ispravno da se kompletna gradska Skupština uključi u ovakav vid pomoći najugroženijima. Gradonačelnik, prvi čovek parlamenta, kao i načelnici odeljenja i drugi sa najvišim primanjima trebali bi da prednjače u tome. Da tako damo jedan lep gest i svom narodu pošaljemo poruke utehe i solidarnosti u ovim kriznim vremenima. Jer najvažnije je da pobedimo ovaj virus i maksimalno sačuvamo opšte zdravlje, za period oporavka poslije pandemije- njegova je poruka.

Predsjednik Skupštine Zoran Talić kaže da godinama unazad dio primanja usmjerava ka socijalno ugroženim kategorijama a to će, naglašava, nastaviti da radi i u budućem periodu.

– U ovom teškom trenutku u kojem se nalazimo, rado ću se odazvati preporukama Vlade RS da dio primanja izdvojimo kao pomoć onima kojima je pomoć sada neophodna- poručuje Talić.

Potpredsjednik Skupštine grada Milan Milaković (SPS) ističe da i kao potpredsjednik i kao privrednik pomaže i učestvuje u pomaganju onima kojima je to najpotrebnije, te da će se i ovaj put odazvati.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

– Naravno da sam spreman da se odreknem primanja u humanitarne svrhe. Činjenica je da nam je u ovom trenutku neophodna solidarnost i da svi treba da doprinesemo u skladu sa svojim mogućnostima, bilo to novcem, volontiranjem ili podrškom volonterima i institucijama koje brinu o najugroženijim građanima- ističe Milaković.

Smatra i da je dužnost odbornika da budu uz građane i da pomažu, pogotovo u ovakvoj situaciji.

– Isto tako, svako pomaže onako kako može, ali sva pomoć je dobrodošla. Važno je poslati jasnu poruku da smo svi zajedno u ovom i da je ovo naša zajednička borba. Naravno, kada prebrodimo sve ovo, istu tu energiju, zajedništvo i solidarnost treba da usmjerimo u razvoj i jačanje društva- zaključuje on.

Prema posljednjim informacijama, odbornici u Banjaluci mjesečno primaju 630 KM, potpredsjednici Skupštine oko 4.000 KM, a predsjednik 5.000 maraka.

Medicinarima treba podrška

Foto: Gradska uprava Banjaluka/RAS Srbija

Odbornica Snežana Kutlešić- Stević poznati je humanitarac koji u ovim teškim danima pomaže i kao specijalista pulmologije.

– Svaki dan sam uz pacijente u Trapistima i Slatini. Kao pulmolog na raspolaganju sam republičkom štabu da pomognem kolegama u Gradišci ili na bilo kojem punktu jer su samo dva pulmologa po punktu. Takođe sam na raspolaganju banjalučkom kriznom štabu- precizira ona.

Kutlešić- Stević zna koliko napora ovih dana ulažu njene kolege iz zdravstvenog sektora kako bi svima bili na usluzi.

– Medicinskom kadru je neophodna pomoć i podrška, a prije svega da slušate savjete kriznog štaba, da ostanete kući i koristite telefone za pomoć. Naravno higijenske mjere se moraju ispoštovati. Ako neko treba pomoć i savjet ja sam na telefonu i otvorena za sve- poručila je građanima.

 

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO