Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BORBA ZA KORAK Nikola je rođen zdrav, carskim rezom, samo 48 sati kasnije SVE SE PROMIJENILO

Društvo
Autor:

Foto: Budi human/Screenshot

Biljana Rakić imala je urednu trudnoću, treću po redu, te 2016. godine. Rodila je malog Nikolu sa najboljom ocjenom. Međutim, drugog dana njegovog života pronađena mu je infekcija, nakon čega ubrzo biva ustanovljeno da ima cerebralnu paralizu.

Za operacije koje slijede kako bi mališan mogao da hoda i radi sve što rade i njegovi vršnjaci, potrebno je čak 10.000 evra na godišnjem nivou.

Nikolina majka kaže za Telegraf da je do posljednjeg dana trudnoće s njim sve bilo u redu.

– Nikola je rođen u 40. nedjelji planiranim carskim rezom. Dobio je ocjenu 9/9 na rođenju. Pritom je imao pupčanu vrpcu obmotanu oko vrata i jedne noge. Drugog dana života kod njega je pronađena infekcija i onda kreće liječenje. Dobio je neonatalne konvulzije – priča Biljana.

Pomozimo Nikoli!Upišimo 805 i pošaljimo SMS na 3030#budihuman #jednakašansazasve

Gepostet von Budi human am Freitag, 22. Mai 2020

Kako dodaje, Nikola je prebačen na neonatologiju na Instutut za majku i dijete, gdje su proveli 15-ak dana.

– Rađena mu je magnetna rezonanca, imao je redukciju bijele moždane mase i proširene desne komore. Pušten je odande kao zdrava beba sa blagim hipertonusom mišića. Od strane fizijatra sa Instituta za majku i dijete poslat je u Specijalnu bolnicu za majku i dijete i tamo mu je postavljena dijagnoza cerebralna paraliza – priča majka mališana.

Biljana kaže da se u tom trenutku strašno osjećala, jer je Nikola rođen kao zdrava beba i jer ne znaju uzrok svemu tome.

– Borba je teška. Čovjek tek kada uđe u to shvati da je baš teško i da sa djecom mora da se baš radi da bi bilo napretka. Imam sreće što je on mentalno očuvano dijete, razumije, priča i ima želju da hoda. Prošle godine smo sami finansirali operaciju fibrotomije mišića, ali treba ih još mnogo kako bi on mogao da stoji – kaže Biljana.

Četvorogodišnjak ima i stabizam očiju, gdje je takođe potrebna operacija.

– Jedan tretman privatnog liječenja košta 1.300 evra, za 3 nedjelje u centru po 3 sata dnevno – kaže Nikolina majka.

Ona dodaje da je neko uvijek pored Nikole i da on djelimično puzi. Vježbe rade dva puta dnevno, ujutru i popodne, po pola sata.

Biljana dodaje da su prognoze ljekara da će biti uspjeha uz veliki rad i trud, odnosno fizikalne vježbe, rehabilitacije i operacije. Nadaju se da će moći da hoda samostalno, dodaje.

Biljana dodaje da jedino njen suprug radi, a da su im na godišnjem nivou za liječenje sina potrebno desetine hiljada evra.

– Na godišnjem nivou mi potrošimo oko 4 hiljade evra. A sada zbog operacija koje slijede potrebno nam je na godišnjem nivou 10 hiljada evra. S obzirim na situaciju da ja ne mogu da radim zbog Nikolinog stanja, samo sa suprugovim primanjima ne možemo da ispratimo sve finansijske potrebe liječenja. Sa skupljanjem novca smo krenuli prošle nedjelje i do sada je skupljeno oko 25 hiljada dinara – kaže Nikolina

Pomozimo Nikoli:

Novac za Nikolino lečenje prikuplja Fondacija “Budi human”.

Slanjem SMS poruke: Upišimo 805 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human805 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000043095-65

Uplatom na devizni račun: 160600000004335367

IBAN: RS35160600000004335367

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO