Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BORBA ZA PREMIJERSKU FOTELJU Broj potencijalnih nasljednika Tereze Mej UBRZANO RASTE

Svijet
Autor:

Foto: Facundo Arrizablaga/EPA

Trka za nasljednika premijerke Tereze Mej nije još zvanično ni počela, ali broj kandidata ubrzano raste.

Mediji spekulišu ko bi mogao naslijediti Mej na čelu Konzervativne stranke i na mjestu premijera.

Stranački zvaničnici očekuju da novi lider bude izabran u julu. Dok se to ne okonča, Tereza Mej će ostati na mjestu premijerke. Proces izbora novog lidera Konzervativne partije trebao bi početi sedam dana nakon što Mej podnese ostavku.

Mej je saopštila da će odstupiti sa čela stranke 7. juna i ostati vršilac dužnosti premijera dok stranka ne izabere novog lidera.

Ministar zdravstva Mat Hankok objavio je da će tražiti da naslijedi Mej, pridružujući su nekolicini ostalih koji su to već objavili.

Drugi kandidat, ministar međunarodnog razvoja Rori Stjuart izjavio je kako neće biti član vlade ukoliko živopisni bivši ministar spoljnih poslova Boris Džonson bude izabran za novog premijera.

Stjuart tvrdi da ne može sarađivati sa čovjekom kome je bliska ideja Bregzita bez sporazuma kada Britanija napusti Evropsku uniju. Jedan od potencijalnih kandidata je i aktuelni ministar spoljnih poslova Džeremi Hant te bivša ministar rada Ester Mekvej.

Ipak, vjeruje se da još mnogi ozbiljno razmatraju da li da se kandiduju, uključujući poslanika Grejema Brejdija.

Ministar rada Amber Rad rekla je kako “u ovom trenutku nije vrijeme za nju”. Međutim, dodala je da bi u budućnosti mogla raditi sa Borisom Džonsonom, navodeći da je već sarađivala sa njim.

U petak je ministar za zaštitu životne sredine Majkl, koji je još jedan mogući kandidat, odbio da kaže da li će se kandidovati ili ne.

Kladionice su Borisa Džonsona označile kao glavnog favorita, ispred bivšeg ministra za Bregzit Domika Raba.

Konzervativni poslanici imaju rok do 10. juna da se kandiduju, a bilo ko od njih ima tu opciju uz uslov da ga podržavaju dvoje kolega iz parlamenta.

Lista će se skraćivati dok ne ostanu samo dvoje kandidata, a u julu će svi članovi partije odlučiti ko će biti pobjednik.

Konzervativna stranka je u martu prošle godine brojala 124.000 članova. Ovo će biti prvi put da članovi partije direktno biraju premijera.

Tereza Mej je, objavljujući odluku o ostavci, rekla kako je dala sve od sebe da postupa u skladu sa ishodom referenduma iz 2016. godine, na kojem su britanski građani glasali za izlazak iz EU.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO