Biznis

BORBA ZA TRŽIŠTE Australija povećava proizvodnju minerala rijetke zemlje, sirovine vitalne za tehnologiju

Australija je izdvojila skoro 500 miliona australijskih dolara (360 miliona američkih dolara) za finansiranje povećanja proizvodnje minerala rijetke zemlje, s ciljem da saveznicima omogući diverzifikaciju snabdijevanja kako bi se potisnula kineska dominacija u tom segmentu globalnog tržišta.

BORBA ZA TRŽIŠTE Australija povećava proizvodnju minerala rijetke zemlje, sirovine vitalne za tehnologiju
FOTO: LARRY W. SMITH/EPA

Australijski premijer Skot Morison predstavio je danas plan za finansiranje niza projekata u Zapadnoj Australiji poručivši da će ta država postati energetski oslonac za saveznike.

– Nedavna dešavanja pokazuju da se Australija suočava sa najtežim i najopasnijim bezbjednosnim okruženjem koje smo vidjeli u posljednjih 80 godina. Događaji u Evropi su podsjetnik na to koliko je tijesna veza između energetske, ekonomske i nacionalne bezbjednosti – rekao je on novinarima, prenosi Rojters.

Na sastanku lidera Kvad grupe, koju čine Australija, Sjedinjene Države, Japan i Indija, održanom u septembru u Vašingtonu dogovoreno je da se poboljša bezbjednost lanca snabdijevanja mineralima rijetke zemlje.

Pročitajte još

– Kina trenutno dominira sa oko 70 do 80 odsto globalne proizvodnje ovih ključnih minerala i nastavlja da konsoliduje svoju prevlast nad lancima snabdijevanja. Ova inicijativa je osmišljena da se pozabavi tom dominacijom – rekao je Angus Tejlor, ministar za industriju, energiju i smanjenje emisija.

Minerali rijetke zemlje se koriste za proizvodnju pametnih telefona, računara, punjivih baterija i električnih automobila, kao i u vojnoj i kosmičkoj tehnologiji.

Projekti koji će biti finansirani uključuju fabriku za separaciju minerala rijetke zemlje koja će biti izgrađena van Kine, rafineriju za baterijske materijale i fabriku za preradu vanadijuma. Takođe će biti obezbijeđena sredstva za komercijalizaciju vladinih istraživanja i dovođenje novih kompanija na tržište.

Australija proizvodi polovinu litijuma u svijetu, drugi je najveći proizvođač kobalta i četvrti proizvođač minerala rijetke zemlje. Australijski izvoz sirovina i energije vrijedi 348,9 milijardi australijskih dolara.

Prihvati notifikacije