Sudbine

Borbi sa PODSTANAROM IZ PAKLA se ne nazire kraj: Snežana već 7 godina ne može da uđe u svoj stan

Snežana Dukanac iz Beograda već sedam godina ne može da uđe u svoj stan, u kojem živi podstanar sa kojim je njena porodica još 2016. godine sklopila ugovor.

Snežana 7 godina vodi bitku s podstanarom
FOTO: BLIC TV/SCREENSHOT

Porodica Dukanac izdala je stan te 2016. godine. Sve su uradili po zakonu potpisali ugovor, overili kod notara i platili porez.

Odselili su se u Francusku i u početku je sve bilo kako treba. Redovno su se čuli telefonom i zakupac je plaćao kirije.

Ipak, prvi problemi kreću u ljeto 2017. godine.

Kad god su bili u Beogradu, u stan nisu mogli da uđu. Kažu, ili je zakupac bio bolestan ili na putu.

– Ja dva puta godišnje dolazim u Beograd kod roditelja, i svaki put se uredno javim. Zimi je izgovor da imaju grip, da im nije dobro. Pošto on je vlasnik apoteke, kaže da su svi u apoteci bolesni i da on ne želi sa nama nikakav kontakt, obzirom da može nas da zarazi. Ljeti kada smo tu kaže da je van granica Srbije, što se prošlo ljeto kada smo došli u prisustvu policije pokazalo kao netačno – priča Snežana.

Zamijenio i vrata i bravu

Kako su u stanu trajali građevinski radovi koji su podrazumjevali hoblovanje parketa i zamjenu solarije, zakupac je od Snežane i njenog supruga zahtijevao dozvolu da promjeni i vrata, da stavi blindirana.

Snežana i njen suprug su pristali, pod uslovom da im preda kopiju ključeva. Ali, to se nikada nije dogodilo, priča za “Blic” televiziju Snežana.

– Mi smo angažovali advokata u Beogradu i on je pravnom zastupniku zakupca poslao naše zahtjeve pred raskid ugovora. Jedan od zahtjeva, prvi zahtjev je bio da nam preda kopiju ključeva. Oni se nisu ni obazirali. Nisu odgovorili na taj vaš zahtjev – ispričala je Snežana u “Jutro na Blicu“.

Ugovor je potpisan na 10 godina, do 2026. godine. Međutim, ono što je problematično je što su dve ključne tačke ugovora prekršene.

– Zamijenio je bravu, čime nas je po zakonu lišio vlasništva i prekršio ne samo ugovor već i Ustav Republike Srbije koji garantuje svakom građaninu pravo na raspolaganje svojom imovinom – kaže Snežana.

Podnijeta tužba, ali nema pomaka…

Šestog novembra 2023. godine poslata je tužba prvom osnovnom sudu u Beogradu i predmet je zaveden. Međutim, pomaka nema.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Postoje i drugi ljudi koji imaju podstanare, i bez ugovora i sa ugovorom, pa ne prolaze ovakav pakao kao moja porodica. On je meni otvoreno rekao da sudstvo u Srbiji ne funkcioniše. Navodio je jedan ugostiteljski objekat gdje se po njegovim navodima sastaju sudije, advokati i tako dalje i da je on toliko moćan da može da radi šta god hoće. On stalno pominje period od tri do pet godina kao minimum za ovakvu vrstu spora. To on koristi, a mi smo u mat poziciji – kaže Snežana.

Imaju zabranu komunikacije sa zakupcem

Da situacija bude još bizarnija, advokat zakupca je uputio Snežani mejl gdje joj je u pisanoj formi “zabranio komunikaciju sa njim, bilo kakve vrste”.

– Dakle, ja ne mogu da uđem u svoj stan, nemam ključeve od svog stana, nemam pravo komunikacije sa njim, pri čemu, ja koliko znam, takvu jednu zabranu, zabrana prilaska je nešto što izdaje jedna institucija u Srbiji, ja koliko znam, to ne rade advokati – kaže Snežana i dodaje:

– Njegov advokat nama uredno šalje da namiruje račune struje Infostana, ali kako da vam kažem, mi ne želimo nikakav novac, apsolutno ništa od njega osim da napusti našu nekretninu – rekla je.

Zakupac joj prijetio

Snežana je u prisustvu pravnog zastupnika, dva svedoka i dva policajca, pokušala da uđe u svoj stan, ali bezuspješno.

– Otišla sam u policiju prvo da prijavim prijetnje koje je on izrekao prema meni, i to u prisustvu svjedoka, i da uzmem izvještaj koji je policija kada je izašla na teren. Oni su mi rekli da, i oni smatraju da će to da ide jako dugo kao i da ugovor poslije deset godina kad istekne da on neće izaći ni tada. Da budem precizna, potvrdili su njegovu floskulu koju je on meni vrlo često govorio, a to je “čije ovce, njegova planina”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije