Svijet

BORELJ KATEGORIČAN “Amerika ne može da inicira proces obnove sankcija UN Teheranu”

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj odbacio je danas jednostranu najavu SAD o nastavku sankcija UN protiv Irana, javlja Sinhua.

BORELJ KATEGORIČAN “Amerika ne može da inicira proces obnove sankcija UN Teheranu”
FOTO: KHALED ELFIQI/EPA

Borelj je podsjetio da su se SAD jednostrano povukle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom 2018. godine i prema tome ne mogu da iniciraju proces ponovnog uvođenja sankcija prema Rezoluciji 2231 Savjeta bezbjednosti UN.

– Prema tome, obaveze koje se odnose na ukidanje sankcija i koje proističu iz sporazuma Irana sa svjetskim silama, odnosno Iranskog nuklearnog sporazuma, nastavljaju da važe – rekao je Borelja.

Kao jedan od koordinatora tog sporazuma, Borelj je istakao da će nastaviti da ulaže napore na očuvanju i punoj implementaciji sporazuma, kako od strane Irana tako i drugih učesnika.

Pročitajte još

On je naveo da je taj sporazum praktično “stub globalne arhitekture neširenja naoružanja” i pozvao sve strane da sačuvaju taj dokument i uzdrže se od postupaka koji se mogu protumačiti kao eskalacija trenutne situacije.

SAD su saopštile da su obnovljene sve sankcije UN protiv Irana. Američki državni sekretar Majkl Pompeo rekao je da su sankcije obnovljene u skladu sa posebnim takozvanim “snepbek” mehanizmom prema rezoluciji 2231 Savjeta bezbjednosti UN. To je mehanizam za vraćanje sankcija.

Ovaj sporazum postigli su Iran sa jedne i Britanija, Kina, Francuska, NJemačka, Rusija, SAD i EU sa druge strane u julu 2015. godine. SAD su se povukle iz tog sporazuma 8. maja 2018. godine, i jednostrano uvele sankcije Teheranu uprkos protivljenju međunarodne zajednice.