Politika

Borenović: Legitimno pravo Dodika da podnese apelaciju Ustavnom sudu BiH

Legitimno pravo srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika je da podnese Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, izjavio je poslanik PDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović.

Borenović: Legitimno pravo Dodika da podnese apelaciju Ustavnom sudu BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Svako ima pravo da u skladu sa Ustavom i zakonskim mogućnostima podnosi apelacije Ustavnom sudu, vidjećemo kakav će biti konačan epilog – rekao je Borenović novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, o svakoj apelaciji pa i ovoj trebalo bi da se govori sa što manje emocija, da se prepusti institucijama koje su za to nadležne da rade svoj posao.

– Vidjećemo šta će biti konačan epilog takve apelacije i šta će biti u narednom periodu, odnosno vrijeme će pokazati da li će poslije toga biti neka nova apelacija, od nekog drugog ili trećeg – rekao je Borenović koji je i predsjednik PDP, te podsjetio da je prije nekoliko godina predlagao da se potpiše deklaracija o evropskoj budućnosti BiH.

U toj deklaraciji bi, prema njegovim riječima, postojala neka vrstu moratorijuma na apelacije Ustavnom Sudu BiH po statusnim pitanjima u ovoj zemlji i na izjašnjavanje građana po isto tako statusnim pitanjima.

– Time bi se pokušao stvoriti ambijent od pet-šest godina, gdje ćemo se baviti suštinskim stvarima, odnosno onim koje su značajne za život građana kao što su penzije, egzodus ljudi iz BiH, posebno mladih – rekao je Borenović.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podnio je juče Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH.

U Generalnom sekretarijatu Predsjedništva BiH 18. februara Srni je potvrđeno da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH koji propisuje da “nijedna druga zastava ne smije biti istaknuta uz zastavu BiH”, kao i novčane sankcije nevažeći, nije ustavan i nikada nije potvrđen u Predsjedništvu BiH niti je ta odluka objavljena u “Službenom glasniku BiH”. U odgovoru koji je tada Srni dostavljen iz Generalnog sekretarijata Predsjedništva BiH, istaknuto je da nikada nije završena procedura usvajanja ovih zakonskih izmjena koja je propisana članom jedan stav šest Ustava BiH i reguliše pitanje simbola.

– BiH će imati one simbole koje svojom odlukom odredi Parlamentarna skupština i potvrdi Predsjedništvo BiH – navedeno je u Ustavu