Politika

Borenović o stanju na Kosovu i Metohiji "Sila nad srpskim narodom mora biti prekinuta"

Lider PDP Branislav Borenović poručio je da sila koja se provodi nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji mora biti prekinuta, čega trebaju biti svjesni i evropski zvaničnici, a sva otvorena pitanja treba vratiti za pregovarački sto.

Borenović o stanju na Kosovu i Metohiji "Sila nad srpskim narodom mora biti prekinuta"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Borenović je istakao da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti mora biti svjestan da postoje neispunjene obaveze prištinske strane, poput osnivanja Zajednice srpskih opština, proistekle iz Briselskog sporazuma, te da je izbjegavanje toga, pokušajem eskalacije sukoba, paljenje vatre o koju se i sam može opeći.

– Politika Aljbina Kurtija se zasniva na stalnom pritisku na Srbe na Kosmetu, traženju najmanjeg povoda za incidente, sprovođenje sile i utjerivanje straha i nemira među srpskim narodom na Kosovu i Metohiji. Jasno je da se od onoga koji traži nemire ne može očekivati spremnost na dogovor, ali Srbija i njeno rukovodstvo pokazuju da su iznad provokacija jednog uzurpatora – rekao je Borenović.

Pročitajte još

On je dodao da je srpski narod, gdje god da živi, u mislima sa svojom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz PDP.

– Republika Srpska i svaki Srbin koji ovdje živi daje podršku našem narodu na Kosovu i Metohiji, ali i zvaničnoj Srbiji u njihovim pravednim zahtjevima i stalnoj težnji da se očuva mir –  naglasio je Borenović.

Policija samoproglašenog Kosova zatvorila je administrativne prelaze na Jarinju i Brnjaku nakon što su građani na sjeveru Kosova postavili barikade pošto je juče uhapšen bivši policajac Dejan Pantić.

Specijalne jedinice policije samoproglašenog Kosova – Rosu danas su pod punim naoružanjem i blindiranim vozilima protivpravno upale u objekat velike brane na jezeru Gazivode i tom prilikom poskidali srpske zastave i istjerali čuvara.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije