Politika

BORENOVIĆ O VJEŽBI NA MANJAČI "Predsjedništvo BiH ipak može djelovati usaglašeno"

Danas završena vojna vježba Oružanih snaga BiH na Manjači pokazala je da se tri člana Predsjedništva BiH i vrhovni komadanti oružanih snaga ipak oko nekih značajnih strateških pitanja mogu složiti, iako najčešče javnosti predstavljaju drugačiju sliku, rekao je predsjednik PDP Branislav Borenović. 

BORENOVIĆ O VJEŽBI NA MANJAČI "Predsjedništvo BiH ipak može djelovati usaglašeno"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Borenović kaže da je to jedan dokaz da Predsjedništvo BiH ipak može usaglašeno da djeluje i radi svoj posao, ali i da sprovođenje Akcionog plana za članstvo u NATO, koje su preimenovali u tzv. Program reformi, teče po planu koji su pod patronatom nekoliko ambasada uspješno dogovorili u novembru prošle godine. 

– Ovo je jedan od primjera da komadant Oružanih snaga BiH, Milorad Dodik, odlično sarađuje sa kolegama komandantima Кomšićem i Džaferovićem. Iako je dugo vikao da nema ništa od vojnih vježbi na Manjači ipak na kraju je pokazao  spremnost za saradnju i po ko zna koji put djelima prešao preko vlastitih riječi – dodaje Borenović. 

On kaže da je Dodik pokazao spremnost na prihvatanje stavova kolega iz Predsjedništva, nevjerovatnu lakoću zaboravljanja vlastitih riječi i stavova, pa da isto očekuje i od druga dva člana Predsjedništva.

– Budući da su pokazali da mogu da se dogovore i po pitanjima za koje su tvrdili da ne postoji šansa za dogovor, bilo bi dobro da konačno dođe do sloge po pitanju mini Šengena i da će BiH u što skorijem roku pristupiti tom, za građane i privredu, veoma korisnom sporazumu koji će omogućiti brži protok ljudi, roba, usluga i kapitala u cijelom regionu – zaključuje Borenović.