Politika

Borenović: Republika Srpska treba da bude lider svih procesa u BiH

Branislav Borenović je medijima nakon reizbora na mjesto predsjednika PDP rekao da njegova stranka hrabro korača u narednu deceniju.

Borenović: Republika Srpska treba da bude lider svih procesa u BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Danas smo poslali nekoliko snažnih poruka. Prva je da hoćemo snažne i odgovorne institucije Republike Srpske. Da se Republika Srpska pita u BiH i da bude lider svih procesa u ovoj zemlji. Jer, BiH je i srpska, koliko i bošnjačka i hrvatska i ostalih. Zato je važno biti dio budućih djelovanja kako bi pokazali da Republika Srpska i BiH mogu ići u Evropu – naveo je Borenović.

On je dodao da PDP želi da ova zemlja i njeni građani izađu iz neizvjesnosti, izolacije i nesigurnosti, te stvori ambijent u kojem ćemo biti stabilni i bezbjedni.

Borenović je istakao da je za PDP prioritet poštovanje Dejtonskog uređenja BiH, decentrilizovane i sekularne zemlje, u kojoj Srpska treba da preuzme svoje lidersko mjesto i da se pita.

– Mi nećemo da budemo po strani već želimo da budemo tamo gdje se odlučuje jer na to imamo puno pravo. Želimo da u narednom periodu preuzmemo lidersku ulogu Republike Srpske u BiH na našem putu ka EU – rekao je Borenović. Podsjetio je da je danas usvojena programska Deklaracija PDP za narednih 20 godina koja šalje jasne poruke.

Borenović je istakao da je bitno zaustaviti odlazak građana iz ove zemlje tako što će se stvoriti kvalitetne institucije koje jednako poštuju sve građane bez obzira iz koje političke partije dolaze, te bez obzira na vjersku i drugu pripadnost.