Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BORENOVIĆ U AMERICI “Bez efikasnih institucija koje štite građane nema napretka”

Politika
Autor:

Foto: PDP

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović, tokom radnog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama i posjete Кongresu, u odvojenim sastancima razgovarao je sa senatorom Rodžerom Vikerom i kongresmenima Polom Кukom, An Vagner i Stivom Кoenom.

Borenović je sa američkim senatorom i kongresmenima razgovarao o brojnim izazovima sa kojima se suočavaju Republika Srpska i BiH.

– Jedan od ključnih prioriteta mora biti uspostavljanje pune vladavine prava, čega nema bez jakih institucija pravosuđa. Nažalost, trenutno je pravosuđe najslabiji stub vlasti ove zemlje, brojne afere korupcije i kriminala nisu procesuirane, a bez efikasnih institucija koje štite građane ne može biti iskoraka i napretka. Sve to utiče na ekonomski razvoj i ukupno stanje u društvu. Naša vizija je pravedno društvo i na tim temeljima ekonomska i svaka druga obnova i prosperitet – rekao je Borenović.

On je istakao da su izmjene Izbornog zakona neophodne da bi osigurale poštene izbore, koji izražavaju stvarnu volju građana, a da pune demokratije nema bez nepristrasnih javnih medija koji istinito informišu javnost.

Tokom sastanaka govora je bilo i o migrantskoj krizi i složenosti situacije sa kojom se BiH suočava i neophodnosti koordinacije domaćih i međunarodnih institucija da bi se ovom krizom što efikasnije upravljalo.

Odravanje dobrih međunarodnih odnosa

Američki zvaničnici su istakli značaj održavanja dobrih međunarodnih odnosa, te prenijeli očekivanja američke administracije da se kroz čvršću saradnju u procesu evroatlanskih integracija kreira dugoročna stabilnost i bezbjednost u regionu.

Posjeta Sjedinjenim Američkim Državama realizovana je u okviru Кluba za evropske integracije i bezbjednosna pitanja koji čine grupa poslanika iz različitih političkih partija uz podršku Međunarodnog republikanskog instituta.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO