Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Borenović za SRPSKAINFO: Na posebnoj sjednici Narodne skupštine očekujemo ISTINU O DAVIDU

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Posebna sjednica Narodne skupštine treba da bude sasvim logičan parlamentarni pritisak na MUP i Tužilaštvo RS. Potrebno je da ozbiljno shvate vapaj, apel i zahtjev roditelja Davida Dragičevića i brojnih prijatelja i građana da kažu istinu o Davidovoj smrti.

To za Srpskainfo kaže Branislav Borenović, predsjednik PDP i narodni poslanik.

Borenović je među kolegama iniciro sakupljanje potpisa koji su rezultirali zakazivanjem posebne sjednice Narodne skupštine RS 10. maja sa jednom tačkom dnevnog reda: Razmatranje stanja bezbjednosti u Banjaluci i Republici Srpskoj – “Pravda za Davida – Pravda za sve”.

– Nas će u parlamentu interesovati isključivo istina i pravda, kako to od nas zahtijevaju brojni građani. Odlučili smo se za taj korak prvenstveno zato što to od nas očekuju Davidov otac i građani koji su javno rekli da svi treba da rade svoj posao. To je naša ustavna, a prije svega ljudska obaveza. Mislim da je ovo što se desilo u Banjaluci trenutno najvažnije bezbjednosno pitanje. Veliki je uspjeh što smo uspjeli inicirati sjednicu, što je kolegijum jednoglasno prihvatio njeno održavanje. Moramo da se izdignemo iznad političkih stranaka, da pokažemo da možemo da budemo predstavnici naroda. Značajna je odluka da se omogući Davidovom ocu Davoru da govori deset minuta. Do sada nismo imali takvu situaciju. Smatram to važnim i za parlamentarizam i demokratiju u Republici Srpskoj – kaže Borenović.

Ko je taj ko treba da kaže istinu?

Istinu treba da kažu MUP i pravosuđe, da nam saopšte zašto je David mrtav, ko ga je tukao, zašto je sve zataškavano, zašto se bježi od istine. To je potpuno legitiman, normalan, razuman zahtjev.

Da li bi potencijalne smjene u MUP RS pomogle u rješavanju ovog slučaja?

Mislim da bi pojedinci na takav način bili amnestirani od bilo kakve odgovornosti. U ovom vrlo važnom periodu potrebno je insistirati, a to je ono što rade Davidov otac i grupa „Pravda za Davida“, da se utvrdi stvarno stanje, da se izađe sa punom istinom. Sigurno će biti pozivanje na odgovornost ključnih pojedinaca koji su na sraman način iznijeli određene stvari na konferenciji za novinare 26. marta, a koje su toliko bile providne. Niko neće izbjeći odgovornost, ali je sada najvažnije da se izađe sa tačnim podacima. Da li ljudi koji u tome učestvuju imaju hrabrosti da to urade? Nisam siguran. Da li je obaveza institucija da to urade? Jeste.

Da li je slučaj „David“ politički zloupotrijebljen sa bilo koje strane?

Mislim da nikakve političke zloupotrebe nije bilo. Svaka izgovorena riječ Davidovog oca i te grupe je bila upravo apel da svako odgovorno radi svoj posao. Vidjeli ste da ni na jedan način nisam želio da spomenem moju političku pripadnost, a moje pojavljivanje i podrška bili su isključivo u ulozi roditelja koji živi u ovom gradu i koji je zabrinut. To se mora zaustaviti, moraju se institucije iščupati iz kandži pojedinaca koji imaju veoma loše namjere prema ovom društvu. Kako drugačije objasniti nečinjenje i nerad, već mjesec i po?!

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Branislav Borenović

Kako ocjenjujete ukupnu bezbjednosnu situaciju u Srpskoj?

Mislim da je bezbjednosna situacija pogoršana, da je ovaj slučaj vrh piramide koja pokazuje nemoć institucija koje treba da nas brane od kriminala, korupcije, od ubistava, nesigurnosti. Takva reakcija građana je sasvim očekivana i pokazuje ono što mi osjećamo – da stanje bezbjednosti nije dobro.

Kada će biti potpisan koalicioni sporazum Saveza za promjene za iduće izbore i da li će u njemu biti garancije koje je tražio NDP?

Sporazum je skoro gotov i mislim da će u narednim danima biti potpisan. Otklonjene su nedoumice koje su se pojavile u javnosti prethodnih dana. Odnosi među nama su veoma korektni. Kada je u pitanju NDP, njihove sugestije su logične i nemamo nijedan problem da u sporazum ugradimo i dio koji će dati za pravo NDP da poslije izbora podrži svog čovjeka za jednu od dvije ključne pozicije u RS.

Da li će narodni poslanici Adam Šukalo i Milanko Mihajilica biti na poslaničkoj listi PDP?

Još nismo završili potpuni izgled listi. Što se tiče PDP, spremni smo za izbore, imamo program „Obnova Republike Srpske“, definisane nosioce izbornih listi. Na njima uvijek ima mjesta za sve kvalitetne ljude. Mi smo otvoreni kako za iskusne tako i za nove ljude u politici. Da li će poslanici koji su ranije bili na listi drugih stranaka sada biti kod nas, to ćemo još vidjeti.

Kako komentarišete to što još nije poznat kandidat SNSD-DNS-SP za predsjednika Srpske?

To pokazuje da imaju ozbiljnih problema u koaliciji, koje vjerovatno vješto prikrivaju od očiju javnosti. To pokazuje i da postoji određeni strah i panika u vladajućim redovima u RS i nesigurnost kada je u pitanju izborni rezultat, što nama daje za pravo da možemo biti optimisti. Vidimo da su bili dosta samouvjereni u ranijim izjavama, ali u posljednje vrijeme to je drugačije. Očekujemo pobjedu naših  zajedničkih kandidata, veliki broj poslaničkih mandata i formiranje stabilne skupštinske većine, koja će povesti Srpsku u boljem pravcu, koja će obnoviti ekonomske, demografske, ali i moralne vrijednosti Republike Srpske.

Ivanić je opušten

Kakav je trenutni rejting Mladena Ivanića u odnosu na Milorada Dodika?

Vidite da je Ivanić potpuno rasterećen, politički opušten, spreman za izbornu utakmicu. Ko god bude njegov protivkandidat, pa makar i Milorad Dodik, on je spreman da pobijedi snagom argumenata i političkom mudrošću i iskustvom. Istraživanja pokazuju da Ivanić ima veoma ozbiljne šanse za pobjedu i to zna drugi blok. Istraživanja iz sedmice u sedmicu sve više idu u našu korist.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO