Hronika

"BORIO SE DA NE UDARI U KUĆE“ Pilot na Fejsbuku objavio fotografiju AVIONA U KOJEM SU POGINULI

Dva pilota Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije poginula su juče ujutru u 9.10 časova prilikom pada aviona MiG-21 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika obavljajući svoje letačke zadatke.

"BORIO SE DA NE UDARI U KUĆE“ Pilot na Fejsbuku objavio fotografiju AVIONA U KOJEM SU POGINULI
FOTO: MIRJANA ČVOROVIĆ/ZVORNIK DANAS/RAS KOMBO

Avion se srušio prilikom redovonog letačkog zadatka, pred brojnim mještanima koji su šokirano gledali nezapamćenu dramu. Jedan od poginulih pilota nedavno je na Fejsbuk profil postavio fotografiju aviona u kom su poginuli uz riječi: “55 godina kod nas i dalje na prvoj liniji”.

– Čuo sam jak zvuk i izletio iz kuće, vidio sam da avion leti nisko i osjetio jak dim koji je bio baš veliki kada je avion pao – kaže za Blic očevidac stravičnog pada aviona.

FOTO: KOCA SULEJMANOVIC/EPA
FOTO: KOCA SULEJMANOVIC/EPA

Prije samog pada čula se jaka zaglušujuća buka, a od aviona koji se srušio prilikom izvršenja redovnog letačkog zadatka, ostao je samo dio olupine. Velikog gustog dima je bilo na sve strane, u jednom trenuku je bilo i vatre, ali je vatrogasna služba odmah reagovala.

– Kad se nisko spustio avion osjetio sam jak dim i kada sam na lice mjesta stigao kolima sve je gorjelo, vatrogasci su odmah stigli i ugasili vatru – rekao je očevidac Stanoje Grujić.

Prema svjedočenju druge mještanke, avion umalo nije udario u kuću, a kako kaže “eksplozija je bila nemoguća”.

– Letio je i okrenuo se između Ristića i Tanaskovića i pao je u potok. Nas troje je to gledalo! Izbjegao je kuće, ja sam jaukala, cijelo selo sazvala, da pomognemo, djecu da spasemo, eksplozija je bila nemoguća, udario je u malinjak. Borio se da ne udari u kuće, meni je malo krov okrznuo – kaže mještanka.

FOTO: MIRA MITROVIC/TANJUG
FOTO: MIRA MITROVIC/TANJUG

Nesrećni pilot Zvonko Vasiljević (43) rodom je iz sela Donja Borina i, kako navode članovi njegove porodice, poginuo je malo pošto je nadleteo svoje selo i porodičnu kuću. Prema pisanju portala U centar, Zvonko je važio za izuzetnog pilota i u kolektivu gdje radi za njega imaju samo riječi hvale. Radio je na aerodromu u Lađevcima kod Kraljeva, gdje je upravljao avionom „orao“, da bi prešao na Batajnicu kao trenažni pilot na MIG 21. Odatle je i poletio juče ujutru.

Letio iznad svoje kuće

Na njegovom Fejsbuk profilu nalazi se upravo njegova fotografija i fotografija MIG 21. U komentaru ispod fotografije aviona napisao je “55 godina kod nas i dalje na prvoj liniji”. Inače, majka nastradalog pilota rekla je za Novosti da ju je, pola sata prije leta, Zvonko pozvao i rekao da izađe na terasu jer će letjeti iznad njihovih kuća.

– Čekala sam ga kao ozebo sunce, on je naš ponos i dika u svakom smislu i kao dijete, i kao čovjek i kao pilot. Šta se, u međuvremenu, desilo ne znam – rekla je očajna majka.

Otac Dragan kaže da zna sina u dušu, ali i njegova razmišljanja o letovima i kaže: “Ko zna koliko puta mi je govorio da nikad, ni po koju cijenu, ne bi ostavio nekoga u avionu, a on sam da katapuktira. Nikada, naglašavao je, ne bi to učinio. Siguran sam da to ni sada nije učinio, jer ga krase snažan moral, profesionalnost i čovjekoljublje”.

FOTO: MIRA MITROVIC/TANJUG
FOTO: MIRA MITROVIC/TANJUG

Avion je letio iz Donje Borine, gdje prema svjedočenju mještanke umalo nije udario u njenu kuću, nastavio je ka Vrasini.

Inače, prilikom pada aviona povrijeđen je i jedan mještanin. Muškarac star 59 godina koji je povrijeđen prilikom pada vojnog aviona u ataru sela Brasina kod Loznice, primljen je u Opštu bolnicu Loznica sa brojnim opekotinama. U međuvremenu, šokirani mještani na licu mjesta komentarišu kako se ovakva nesreća ne pamti.

– Muškarac je primljen u jedinicu intenzivne njege, svjestan je, orijentisan, sa opekotinama grudnog koša, glave i ruku. Osim opekotina druge povrede nisu ustanovljene za sada – potvrđeno je za Blic.

Povrijeđen mještanin

Meštanin koji je povređen našao se spletom nesrećnih okolnosti u dvorištu kuće.

– Vitomir je bio u svom dvorištu kada se avio srušio! On je tada zadobio opekotine i komšija koji je čuo buku i vidio gust dim izašao je i našao ga. Odmah ga je prevezao u lokalnu bolnicu i on je zbrinut i za sada se ne zna da li je životno ugrožen – kaže jedan očevidac ove velike katastrofe.

FOTO: MIRA MITROVIC/TANJUG
FOTO: MIRA MITROVIC/TANJUG

O padu aviona prvo je obavešten MUP Srbije, pa je helikopter MUP stigao prvi na mjesto nesreće. Ubrzo se pojavio i helikopter Vojske Srbije. Nađeno je tijelo pilota Vasiljevića, ali ne i njegovog kolege, što je podgrejalo nadu prisutnih da je ovaj avijatičar uspeo da se katapultira i preživi. Međutim, Zoran Obradović, tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Šapcu, rekao je da iako je bilo riječi da se pilot katapulirao, “ali je, sasvim izvijesno, da su poginula oba pilota”. Uprkos opsežnoj pretrazi terena do juče po podne, tijelo drugog pilota nije nađeno.

Letjelica stara 34 godine

Avion koji se srušio u ataru sela Brasina kod Loznice star je 34 godine, a nakon remonta 2016. i pauze od dvije godine, našao se ponovo u vazduhu u maju ove godine.

Riječ je o dvosjedu MiG-21UM (NL-16, evidencijskog broja 16185) najmlađi MiG-21 koji je decembra 1986. nabavila bivša Jugoslavija. Remontovan je 2016. godine u Vazduhoplovnom zavodu “Moma Stanojlović” i, kako je ranije ove godine objavio portal Tango siks, trebalo je da ostane u upotrebi do 2026.