Politika

BORISOV U SRBIJI Vučić na otvaranju istočnog kraka Koridora 10 govorio na bugarskom

Predsjednik Srbije obratio se danas na otvaranju Istočnog kraka Koridora 10 na bugarskom jeziku, pozdravljajući Bugare koji žive u Srbiji, kao i bugarskog premijera Bojka Borisova i članove njegove delegacije.

BORISOV U SRBIJI Vučić na otvaranju istočnog kraka Koridora 10 govorio na bugarskom
Foto: B. Janačković/RAS Srbija

On je rekao da zbog Bugara koji žive u Srbiji, ali i zbog bugarskih gostiju želi da se obrati na jeziku susjeda.

Vježbao sam, nemojte da se ljutite što ću mnogo puta da pogriješim da se kratko i na bugarskom obratim – rekao je Vučić uoči kratkog obraćanja.

– Bojko, nemoj mnogo da mi se smiješ – rekao je zatim Vučić obraćajući se bugarskom premijeru.

Predsjednik Srbije je tokom kratkog obraćanja na bugarskom ukazao na značaj dionice Istočnog kraka za odnose dvije zemlje, a zatim je upitao bugarskog premijera:

– Bojko jel me razumiješ?” – pitao je Vučić, nakon kojeg se Borisov, mimo protokola, popeo na binu na kojoj se obraćao predsjednik Srbije i potvrdio:

-“Vrlo lijepo”, rekao je Borisov, nakon čega su se dvojica predsjednika srdačno zagrlila, a Vučić se zahvalio građanima na podršci za izgradnju ove dionice i poručio da će Srbija živjeti još bolje.

Prethodno je Vučić uoči kratkog obraćanja na bugarskom jeziku, precizirao prevod govora bugarskog premijera, koji je govorio prije njega.

Vučić je rekao da će Srbija, imati pristup lukama Burgas i Varna, zahvaljući današnjem otvaranju koridora i da je Borisov to naveo u svom govoru.