Kolumne

Borite se za svoja prava!

Medicinske sestre i tehničari u Domu zdravlja Banjaluka doživjeli su još jedno poniženje kada su na svojim bankovnim računima vidjeli stimulacije za rad koji su proveli u ARI ambulantama.

Borite se za svoja prava!
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Naime, poslodavci su ih „stimulisali“ sa 72 feninga po danu.

Kažu poslodavci da stimulišu svoje radnike „kad god stignu“. Pa tako podsjetiše da su medicinari stimulisani sa 1.000 maraka tokom prošle godine, te odlukama bivšeg gradonačelnika Banjaluka Igora Radojičića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa po 10 odsto na platu.

Kao da su im oni iz svojih džepova dali te povišice.

Naravno da medicinarima nije problem raditi ni sa zaraženim pacijentima, ali jeste problem kada ih ponižavaju. Više od deceniju medicinski radnici u Domu zdravlja Banjaluka okreću glavu na drugu stranu kada su u pitanju plate.

Pročitajte još

Iako su druga po veličini zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj, zaposleni medicinski tehničari u Domu zdravlja Banjaluka imaju najmanje plate, odnosno najmanje koeficijente. Za to vrijeme, plate su skočile i vozačima, ali medicinskim tehničarima nisu.

Čak 15 godina zaposleni u DZ Banjaluka nisu dobili ni nove uniforme.

Ne bune se medicinari, jer znaju da je pacijent preči.

Zbog svega navedenog ne treba se čuditi zašto nas napuštaju upravo medicinski tehničari, ali i ljekari i odlaze preko grane, gdje ih dočekuju raširenih ruku i sa osmijehom na licu.

S druge strane, treba se čuditi kada krenu priče o dobrim, pa čak i idealnim uslovima koje imaju zdravstveni radnici u Republici Srpskoj.