Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Borko Đurić za SRPSKAINFO: Gotovo niko neće tražiti POVRAT POREZA od države

Biznis
Autor:

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

Gotovo nijedan poslodavac neće tražiti povrat poreza po osnovu Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske, tvrdi predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić.

Kaže da postoje dva razloga za to. Jedan je taj što nije bilo realnog povećanja plata, što je uslov za povrat, a drugo – komplikovane su procedure za povrat poreza.

– Kada su najavili ovaj zakon, svi koji su upućeni u realno stanje stvari su znali da to neće dati nikakve efekte. To se vidi na platama koje gotovo i da nisu povećane od donošenja ovog zakona. Vidjeće se za još koji mjesec, kada dođe vrijeme po zakonu za povrat, da gotovo niko neće tražiti povrat. To sam tvrdio i na početku, ali su mi rekli da posmatram stvari drugačije u odnosu na one koji imaju dobre namjere. A dobre namjere nisu dovoljne, potrebni su i instrumenti za realizaciju na odgovarajući način – ocjenjuje Đurić.

Predsjednik Privredne komore RS navodi da on, kao direktor građevinske firme, neće tražiti povrat poreza bez obzira na to što je povećao plate zaposlenima.

– Plate nisam povećao zbog zakona niti me to zanima. Smatram da je trebalo neke druge mjere donijeti i provesti ih kako bi suzbili sivu zonu i rasteretili one koji posluju legalno. Ovo samo pogoduje onima koji su poslovali na crno, odnosno isplaćivali plate na ruke. Sada će ih prikazati legalno. Mada, kada su se prekalkulisali, uglavnom su odlučili da neće ni tih 30 odsto dati državi i tražiti povrat dijela kad mogu da ne daju ništa – poručuje Đurić.

Zakonom o podsticajima u privredi, koji je stupio na snagu 1. jula, privredni subjekti ostvaruju pravo na podsticaj za povećanje plata u dva obračunska perioda, od kojih je jedan od 1. januara do 30. juna, a drugi od 1. jula do 31. decembra u jednoj kalendarskoj godini.

Ukoliko poslodavac u toku jednog obračunskog perioda radniku poveća platu, koja bi nakon tog uvećanja bila veća od 550 КM, ostvaruje pravo na novčana sredstva u iznosu koji odgovara vrijednosti 70 odsto od plaćenih doprinosa na povećanje plate. U slučaju ako je iznos plate radnika jednak ili viši od najniže plate u RS, ali ne prelazi iznos od 550 КM, ostvaruje pravo na novčana sredstva u iznosu koji odgovara vrijednosti 30 odsto od plaćenih doprinosa na povećanje plate.

Zahtjev za podsticaj za povećanje plate radnika privredni subjekti podnose Ministarstvu privrede i preduzetništva najkasnije u roku od 60 dana od dana isteka obračunskog perioda za koji se traži podsticaj, dok Poreska uprava obračunava i provjerava povećanje plate i plaćenih doprinosa pojedinačno po radniku kod privrednog subjekta.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO