Politika

BORS o slučaj "Mahmuljin": Pokrenuti ozbiljnu raspravu o bijegu osuđenog ratnog zločinca

Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) apeluje da se o bijegu osuđenog zločinca Sakiba Mahmuljina pokrene ozbiljna rasprava, kao i o smišljenom radu Suda BiH da za ratna dešavanja okrivi samo Srbe, izjavio je predsjednik BORS Radan Ostojić.

BORS o slučaj "Mahmuljin": Pokrenuti ozbiljnu raspravu o bijegu osuđenog ratnog zločinca
FOTO: BORIS KNEŽEVIĆ/RINGIER

Ostojić je ocijenio da Mahljmuljinov bijeg potvrđuje da je riječ o lakrdiji pravosuđa na nivou BiH, koje je po uzoru na Haški tribunal formirano da sudi samo srpskom narodu za ratna dešavanja i ratne zločine s ciljem ukidanja Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, BORS apeluje da političko rukovodstvo Republike Srpske pokrene ozbiljnu raspravu o ovoj problematici, jer Sud BiH mora da radi u skladu sa zakonom, pravnim standardima i po načelu pravičnosti, a ne da radi smišljeno da se za ratna dešavanja u BiH okrivi samo srpska strana.

Pročitajte još

– Političko rukovodstvo Republike Srpske mora zahtjevati da pravosuđe BiH ima iste standarde prema svim narodima u BiH u pogledu procesuiranja ratnih zločina ili da se ukine Sud BiH i srpski predstavnici povuku iz pravosuđa na nivou BiH – rekao je Ostojić.

Ostojić kaže da je neshvatljivo da se generalu takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu omogući da pobjegne u Tursku, umjesto da je odmah bio upućen na izdržavanje zatvorske kazne.

On je upitao kako je moguće da Mahmuljin pređe državnu granicu i ode u stranu državu, a da o tome niko nije upoznat i da to ne bude spriječeno.

FOTO: MTV IGMAN/YOU TUBE/SCREENSHOT
FOTO: MTV IGMAN/YOU TUBE/SCREENSHOT

Mahmuljin smatra da je to nemoguće, osim ako ne postoji sprega i smišljena namjera bošnjačkog političkog rukovodstva, izvršnih organa i policije Federacije BiH.

Presuđeni ratni zločinac nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin napustio je BiH i umjesto u zatvor otišao je u Tursku.

Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

Jedan od advokata iz tima odbrane informisao je Sud BiH o odlasku Mahmuljina, ali tek pošto je on napustio BiH.

Prihvati notifikacije