Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

“Bože pravde” u “Lisinskom”: Vučić na skupštini SNV-a sa Pupovcem, Kolindom i Bandićem

Politika
Autor:

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća /SNV/ u Zagrebu da region počiva na miru između srpskog i hrvatskog naroda i da ne postoji važniji interes od toga.

“Zato će Srbija uložiti sve svoje napore da čuva mir sa Hrvatskom, da uložimo u stabilnost, ali i da čuvamo identitet sopstvenog, srpskog naroda. Ekonomska saradnja je sve bolja i kada infrastrukturno povezivanje bude bolje, rast i povjerenje između dva naroda će rasti zarad bolje budućnosti”, istakao je Vučić.

On je najavio da će uskoro uputiti poziv hrvatskom predsjedniku Kolindi Grabar Kitarović da dođe u Srbiju da bi se prezentovali rezultati njegove posjete Hrvatskoj i ono što je urađeno za pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji.

“Obećavam vam da ćemo mi u Srbiji čuti glas Hrvata i Hrvatske i dati sve od sebe da razumemo njihove potrebe, ali i gledati koliko možemo da pomognemo vama Srbima u Hrvatskj da bi se očuvao identitet Srba, jezik i naše ćiriličko pismo”, rekao je Vučić.

On je istakao da je dijalog Srbije i Hrvatske potreban više nego ikada i da treba riješiti pitanje nestalih, razmjene kulturnih dobara, granice na Dunavu, unapređenja prava Srba u Hrvatskoj i prava Hrvata u Srbiji, kažnjavanja počinilaca zločina nad civilima i otvaranja tajnih spiskova optuženih.

Vučić je zahvalio i Srbima u Hrvatskoj što čuvaju identitet, ističući da su Srbi u Hrvatskoj narod sa bogatom istorijom koji je dao značajan viševjekovni politički, društveni, kulturni i naučni doprinos izgradnji svake državne zajednice na prostoru današnje Hrvatske.

“Vaš opstanak ovde znači i nama opstanak i uči nas kako da poštujemo svoj srpski narod, borimo se za svoje srpsko ćirilično pismo, jezik i narod. Borićemo se mirom, vašom hrabrošću i vašom ljubavlju koju imate prema Srbiji i poštovanjem koje imate prema Hrvatskoj”, rekao je Vučić.

Predsjednik SNV-a u Hrvatskoj Milorad Pupovac rekao je da odnosi dvije zemlje ne smiju da budu taoci loše prošlosti i da je u budućnosti ključan dijalog.

On je istakao da Kitarovićeva i Vučić, zbog svega što su učinili i što namjeravjau da čine, zavređuju poštovanje i neupitnu podršku Skupštine.

“Jedino nova budućnost predstavlja pravi izbor, smjer u građenju života i novih odnosa između Hrvata i Srba”, poručio je Pupovac.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije rekao je da su Srbi i Hrvati upućeni jedni na druge. “Svađali su se, ali su se i mirili jer jesu i treba da budu braća”, rekao je mitropolit Porfirije.

Kitarovićeva je pozdravila učesnike skupa i poručila Srbima da je Hrvatska njihova otadžbina.

“Iako se o prošlosti ne možemo u svemu složiti uvjereni smo da je došlo vrijeme u kojem možemo djelovati sa mudrošću, razboritošću, a ne strastima”, poručila je Kitarovićeva.

“Smatram da kao odgovorni državnici imamo zadatak da učinimo iskorake koje će našim narodima i svim građanima Hrvatske i Srbije otvoriti perspektivu bolje budućnosti”, rekla je Kitarovićeva.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić istakao je da su dobri odnosi Srbije i Hrvatske potrebni za budućnost na balkanskoj vjetrometini i zahvalio Kitarovićevoj i Vučiću što su započeli interkulturalni dijalog.

Skup, održan u koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”, otpočeo je intoniranjem himni Srbije i Hrvatske, a prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović, brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života, crkveni velikodostojnici i ambasadori.

Velika skupština predstavlja nastavak tradicije održavanja crkveno-narodnih sabora Srba u Hrvatskoj. SNV je tu tradiciju obnovio u maju 2008. godine kada je okupio više od 1.500 izabranih vijećnika manjinskih srpskih vijeća iz cijele Hrvatske.

(Srna)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO