Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BRAČNI PAR NA ČELU ŽELJEZNICA RS Radnicima je jasno ko će imati GLAVNU RIJEČ u preduzeću

Društvo
Autor:

Foto privatna arhiva/Facebook

Zoran i Gordana Ilinčić

Zoran Ilinčić, donedavni izvršni direktor poslova infrastrukture u Željeznicama RS, danas je, nakon smjene Dragana Savanovića, imenovan za v.d. generalnog drektora Željeznica RS.

Njegova supruga Gordana Ilinčić je rukovodilac Jedinice za implementaciju projekta restrukturiranja Željenica RS, tijela zaduženog za upravljanje kreditom Svjetske banke za ŽRS, teškim 100 miliona KM. Ilinčićeva je, istovremeno, bila i šefica kabineta generalnog direktora Dragana Savanovića, a na toj funkciji je, kako saznajemo, ostala i nakon smjene na vrhu, tako da će od sutra biti šefica kabineta svom suprugu.

– Kad može biti šefica kod kuće, može i u preduzeću i direktorskom kabinetu- prokomentarisao je u šali jedan od lidera sindikata u Željeznicama RS, koji je, kao i drugi sindikalni lideri uvjeren da se nakon današnje smjene na vrhu u Željeznicama RS ništa bitno neće promijeniti, jer su i dalje “u igri isti ljudi”.

Ipak, novo je to što ovim preduzećem u većinskom vlasništvu Republike Srpske od danas rukovodi bračni par, kao da je u pitanju porodična firma.

Karijera

Zoran Ilinčić je na prethodnu funkciju izvršnog direktora imenovan u maju, na prijedlog Dragana Savanovića. Izvori Srpskainfo tvrde da je na ovu odluku bitno uticala upravo Ilinčićeva supruga, koja je Savanoviću bila ne samo najbliža saradnica, nego i osoba od posebnog povjerenja.

Ilinčić je po struci diplomirani inženjer elektrotehnike, a studije je završio na malo poznatoj Visokoj tehničkoj školi u Doboju. Gordana Ilinčić je informatičarka, koja tečno govori engleski jezik, pa je ranije bila prevodilac u Željeznicama RS. Kolege tvrde da je stručna i da odlično obavlja svoj posao, ali je uprava ipak uporno držala u tajnosti njeno imenovanje u Jedinici za implementaciju.

Predsjednik Nadzornog odbora ŽRS Ratko Đuričić rekao je da je Zoran Ilinčić imenovan za vršioca dužnosti generalnog direktora “Željeznica” samo do 23. novembra, kada će biti održana redovna sjednica Nadzornog odbora, na kojoj bi trebalo da bude konstituisana kompletna uprava  preduzeća.

Sukob interesa

Na pitanje Srpskainfo da li je sukob interesa to što su na dvije ključne pozicije u ŽRS supružnici, Đuričić je rekao da je ovo samo “prelazna faza”.

– Komplikovano je to sve to. I do sada je Savanović, uprkos katastrofalnim rezultatima, opstajao samo zato što je je bio potpisnik ugovora o kreditu Svjetske banke, pa nismo htjeli da taj proces dođe u pitanje. Što se tiče Gordane Ilinčić, ona je vrlo kvalitetan radnik, spremna je ući u svaki posao i bilo bi šteta da ne bude u Jedinici za implementaciju. Na sjednici 23. novembra ćemo detaljno razmotriti ovu situaciju, pa i taj sukob interesa o kojem govorite – rekao je Đuričić.

Dodaje da nije siguran da će i nakon ovog datuma Ilinčić ostati na čelu ŽRS.

– Insistiračemo na raspisivanju konkursa za sve direktorske pozicije u Želejznicama RS, pa da imamo pravo rukovodstvo sa redovnim mandatima na četiri godine. Ipak, to neće biti moguće dok se ne konstituiše nova Vlada RS – dodaje on.

Svjetska banka

Zoran Ilinčić nije bio dostupan za razgovor sa novinarima, a njegova supruga i prva saradnica Gordana Ilinčić uz osmijeh kaže da će njih dvoje sutra zajedno na posao i da će bar prvog direktorskog radnog dana ona voditi njegov kabinet.

– Što se tiče sukoba interesa, ne mogu vam u ovom trenutku dati odgovor na to. Situacija jeste krajnje neobična, ali naši pravnici će donijeti sud o tome. Čekamo i da vidimo kakav će biti stav Svjetske banke, jer su njihova pravila u mnogo čemu drugačija od naših. Zoran je  v.d. direktora samo na dvije sedmice, proces restrukturiranja Željeznica će potrajati, a uostalom – u Svjetskoj banci ionako insistiraju da se Jedinica za implementaciju izdvoji iz sistema uprave preduzeća – rekla je za Srpskainfo Goradan Ilinčić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO