Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BRAK IZ INTERESA Poljska koketira sa SAD, ali je Njemačka čvrsto drži u zagrljaju

Svijet
Autor:

Foto Focke Strangmann/EPA

Ako SAD ostvare najavu o povlačenju američkih vojnika iz Njemačke, to bi moglo da drastično utiče na odnose Berlina i Vašingtona i sasvim preoblikuje američku vojnu prisutnost u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

U posljednje vrijeme sve češće se govori o tome da bi Sjedinjene Američke Države dio vojnika koji su sada stacionirani u Njemačkoj mogale prebaciti u Poljsku.

Razlog za to je što, za razliku od Poljske, koja već izdvaja željenih dva odsto bruto-nacionalnog dohotka za vojsku, u Njemačkoj to nije slučaj – niti će biti u dogledno vrijeme.

Za američkog predsjednika Donalda Trampa je to omiljena tema kada kritikuje Njemačku i kancelarku Angelu Merkel.

A Poljska ne samo da izdvaja puno novca za oružje, već i važi za zemlju oduševljenu Trampom i njegovom politikom, prensoi Dojče vele.

Ostvariti te najave i neće biti baš tako jednostavno, jer kada je riječ o prisustvu američkih vojnika u Njemačkoj, onda je riječ o dugogodišnjem braku – iz obostrane koristi.

U Njemačkoj je još uvijek smješten najveći kontingent američkih vojnika u Evropi, njih oko 38.600. Samo u Japanu je stacionirano više američkih vojnika van SAD.

U Njemačkoj je smješteno 5 od 7 američkih garnizona u Evropi (ostala dva su u Italiji i Belgiji). Glavni štab američkih garnizona u Evropi – US Army Europe – je u Vizbadenu, a marinaca u gradiću Beblingenu na jugozapadu zemlje.

Glavne vazuhoplovne baze su u Ramštajnu i Špangdalemu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO