Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BRANI OSUMNJIČENOG ALEŠEVIĆA Feraget: Imam povjerenje u Tužilaštvo BiH dok se ne uvjerim u suprotno

Hronika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ifet Feraget, advokat privrednika Nermina Aleševića koji je jedan od osumnjičenih u aferi “Potkivanje”, rekao je kako ima povjerenje u Tužilaštvo BiH sve dok se ne uvjeri u suprotno.

– U konkretnom predmetu istrage, provođenjem istražnih radnji, prikupljeni su dokazi i donesena je naredba o provođenju istrage kojom su obuhvaćeni osumnjičeni Pandža Marko Pandža i Nermin Alešević zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz članka 217. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (primanje dara ili drugih oblika koristi) i 218. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (davanje dara i drugih oblika koristi), a osumnjičeni Alešević i za krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje iz članka 155. Krivičnog zakona Republike Srpske – saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Alešević nije želio davati nikakve komentare vezane za ovaj predmet ističući da ovlaštenje za medijsko istupanje ima njegov advokat Ifet Feraget. Na pitanje zbog čega se Alešević sumnjiči i za kršenje Krivičnog zakona RS Feraget je odgovor da Sud Bosne i Hercegovine može suditi i za krivična djela iz entitetskih krivičnih zakona.

– Sprovesće se istraga pa ćemo nakon nje saznati sve detalje počevši od toga zbog čega su ovi ljudi osumnjičeni, da li su trebale biti osumnjičene još neke osobe, zašto nisu i tako dalje. Sad je još uvijek rano govoriti o tome – rekao je Feraget za Klix.

Nermin Alešević ranije je zatražio imunitet od Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a Feraget ističe da je to značajno pitanje posebno ukoliko se uzme u obzir raniji pritisak međunarodne zajednice da se izmijeni Krivični zakon BiH i da se uvede ta odredba koja je BiH jako potrebna zbog borbe protiv organizovanog kriminala.

– Sad ćemo vidjeti kakve su koristi od te zakonske izmjene na jednom praktičnom primjeru – kazao je Feraget objašnjavajući da naredba o sprovođenju istrage ne znači da Alešević nije dobio imunitet jer se imunitet i daje osumnjičenoj osobi.

Kako kaže, Alešević će ukoliko dobije imunitet biti zaštićen od krivičnog gonjenja te da je još uvijek rano o tome govoriti.

– Sada slijedi istraga. Ja često kažem da smo na predmetima Memić i Dragičević vidjeli kako ne treba voditi istragu. Nadam se da će u ovom slučaju istraga biti vođena kako treba pa da saznamo šta se stvarno desilo. Ne postoji nekakva generalna formula istrage i istragu uvijek usmjeravaju okolnosti slučaja – kazao je Feraget.

Na pitanje da li ima povjerenje u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i da li vjeruje kako će istraga biti sprovedena kako treba. On je odgovorio da ne bilo profesionalno da dogovori na to pitanje, ali da ima povjerenja sve dok se ne uvjeri u suprotno.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO