Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Branislav Trifunović je pocijepao srpsku zastavu u predstavi i nastao je PRAVI HAOS

Kultura
Autor:

Foto: RAS Srbija

Jedan događaj sa Festivala mladih pozorišnih stvaralaca “Metamorfoza” u Vranju napravio je ovih danas pravi haos, pa čak i histeriju na društvenim mrežama u Srbiji. Tamo je, naime, Glumac Branislav Trifunović pred publikom pocijepao sprsku zastavu. Sve se desilo tokom izvođenja predstave “Pad”.

Zbog toga su, navodno, pojedinci koji su gledali predstavu, odlučili da je napuste.

Inicijalna vijest, kako to obično i bude, na mrežama se pojavila bez konteksta. Nudila je samo dvije informacije – ko i šta – Branislav Trifunović pocijepao zastavu. Ni gdje, ni kako, ni zašto.

Rasprava je momentalno buknula, a ubrzo je postalo jasno da je u pitanju predstava, ali jedno pitanje konstantno se nametalo – pitanje kažnjivosti cijepanja zastava.

Mnogi su u svojim kritikama navodili da takav potez nešto odmah treba sanckionisati, da je riječ o nepoštovanju države i njenih simbola.

Da li, međutim, zakonom zabranjeno i kažnjivo cijepati zastavu ili postoje neki izuzeci?

Krivični zakonik na ovo pitanje daje jasan odgovor – izuzeci postoje, i to ne samo kada je riječ o umjetničkim djelima, što je očigledna činjenica koju ne treba dalje objašnjavati, već i u drugim slučajevima – naprimjer, kada je to učinjeno u svrhu kritike.

Naime, iako su novčana ili kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca predviđene za one koji “izlože poruzi Srbiju, njenu zastavu, grb ili himnu”, postoje i slučajevi kada je ovo dozvoljeno.

Tačnije, u Krivičnom zakoniku piše da se ovakvo djelo neće kažnjavati ukoliko je učinjeno u svrhu kritike, u izvrdavanju službene dužnosti, odbrani nekog prava…

– Neće se kazniti za djelo iz čl. 173. do 175. ovog zakonika učinilac ako je izlaganje dato u okviru ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umetničkom delu, u izvršavanju službene dužnosti, novinarskog poziva, političke djelatnosti, u odbrani nekog prava ili zaštite opravdanih interesa, ako se iz načina izražavanja ili iz drugih okolnosti vidi da to nije učinio u namjeri omalovažavanja ili ako dokaže istinitost svog tvrđenja ili da je imao osnovanog razloga da povjeruje u istinitost onoga što je iznosio ili pronosio – piše u članu 176 Krivičnog zakonika.

I sam Trifunović je na Tviteru podijelio ovaj član zakona.

Nakon predstave i Branislav Trifunović je učestvovao na okruglom stolu, tokom koga su se takođe čule kritike na račun cijepanja zastave u predstavi. On je tada poručio da je “sve ovo što ste vidjeli upravo u odbranu zastave”, da je predstava fikcija i običan pozorišni čin nakon kojeg, kada ljudi izađu iz sale, trebaju da se zapitaju šta je to što su vidjeli i kako da to promjene.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO