Gradovi

BRATUNAC ČEKA PORODICU RODIĆ Ove godine mužjak STIGAO PRVI I OČEKUJE svoju Snježanu (FOTO)

Ljubitelji roda u Bratuncu pripremaju da izgrade i podignu još jednu konstrukciju za gnijezdo za rode i na taj način žele da stvore uslove i omoguće još nekim rodama koje su ovdje ljetovale prethodnih godina da se vraćaju, jer one predstavljaju atrakciju za mještane ovog gradića, a posebno za najmlađe.

BRATUNAC ČEKA PORODICU RODIĆ Ove godine mužjak STIGAO PRVI I OČEKUJE svoju Snježanu (FOTO)
FOTO: SRNA

Jedan par roda više od desetak godina provodi ljeto u Bratuncu, hrane se u močvarama i oko Drine legu mlade, a mještani su ih nazvali “porodica Rodić”.

Mužjak omiljene porodice Rodić preletio je put dug više od 15.000 kilometara, iz Afrike do Bratunca, gdje je stigao u ponedjeljak u svanuće i smjestio se u gnijezdo koje su ljubitelji ovih ptica napravili i podigli prije dvije godine u blizini zgrade Doma zdravlja.

Tu su rode ranije “savile” gnijezdo koje je srušeno prilikom uklanjanja stare zgrade ove ustanove.

Zaljubljenik prirode, ekolog i ribočuvar Boban Filipović duže od decenije prati ove ptice i njihovo kretanje na ovom području, brine o njima i štiti ih.

On kaže da je mužjak Rodić po tradiciji prvi stigao da uredi gnijezdo i “pripremi dobrodošlicu” gospođi ženki.

Nadam se da će s njom stići i mladi koje su prošle godine ovdje izlegli i podigli i da će porodica biti brojnija i na okupu – priželjkuje Filipović.

Prema njegovim riječima, prethodnih godina rode su redovno u Bratunac slijetale krajem marta.

– Prošle godine Rodići su dobili četvoro mladih, a najviše su jedne godine imali petoro ptića, dok 2014. godine, kada su bile poplave, zbog lošeg vremena nije bilo mladih – pojašnjava Boban.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

– Roda koja je sama zimovala u Bratuncu prethodne zime viđana je do povratka Rodića prošlog proljeća, a onda je nestala i gubi joj se trag. Pretpostavljamo da se pridružila jatu sa kojim je stigla prije te zime – konstatuje Filipović.

Ta roda, kojoj su Bratunčani dali ime Snježana, prošlog proljeća počela je da uređuje gnijezdo pred povratak mužjaka Rodića i nakon dan ili dva po njegovom dolijetanju ona je nestala, a stigla je druga ženka koja je izvela mlade prošlog ljeta.

Filipović pretpostavlja da je “Snježanu” pronašao i odveo njen mužjak i da je sa njim odletjela, te očekuje da se zajedno vrate i ljetuju u Bratuncu gdje više od deset godina rode dolaze i gdje su postale zaštitni znak.

– Očekujem da ćemo ih postavljanjem novih gnijezda privući da dolaze i da Bratunac postane prepoznatljiv po rodama i natalitetu – zaključio je Filipović.