Sudbine

BRAVO MALA LAVICE! Sofija se vratila kući poslije 8 mjeseci od primanja lijeka, svakim danom sve je bolje

Djevojčica Sofija Markuljević (2) vratila se u svoj dom poslije skoro osam meseci koje je provela u Los Anđelesu.

BRAVO MALA LAVICE! Sofija se vratila kući poslije 8 mjeseci od primanja lijeka,  svakim danom sve je bolje
FOTO: FOTO:STEFAN MARKULJEVIĆ/INSTAGRAM

Prije dva sata smo ušli u kuću jer nam je kasnio let iz Los Anđelesa za Istanbul gdje smo presjedali i onda smo propustili let iz Istanbula za Srbiju. Morali smo tamo da prespavamo i jutros smo krenuli ka kući. Svi smo umorni, ali smo srećni – objasnio je za Telegraf Stefan Markuljević, otac djevojčice koja boluje od spinalne mišićne atrofije.

Kako nam kaže, malena heroina je svakim danom sve bolje.

– Ogromna je razlika u smislu pokretljivosti prije nego što je krenula za Los Anđeles i sada. Sofija sad samostalno sjedi, sama se rotira, može sama da podigne skroz ruku – istakao je otac.

Napomenuo je da svaki dan kod svoje kćerke vidi napredak.

Pročitajte još

– Ne može to da vidi svako nego samo mi koji smo sa njom svaki dan, stalno ima neki novi pokret. Sad je i dosta komunikativnija što doduše sad ide i sa njenim godinama – kazao je otac.

Kako je ranije ispričao otac, progres nakon primanja lijeka, žena i on, su primijetili po Sofijinom plaču.

– Prva stvar koju smo primijetili je njen jači plač, glasniji govor, a nakon toga je počela polako da sjedi, podiže obe nogice, rotira se, podiže ruke iznad nivoa ramena… Na vježbicama je već počela da stoji uz podršku terapeuta, poenta je da ojačamo trbušne mišiće što više i na tome je trenutno akcenat – objasnio je ranije za Telegraf.rs Stefan Markuljević.

Malena Sofija je i dalje bolesna, kako priča otac i potrebno je da ima fizikalne i okupacione terapije i da radi vježbe.

Inače, podsjetimo, Sofija se rodila kao zdravo djete sa ocjenom 9. Tokom prvog mjeseca života izgledala je kao i sve zdrave bebe, ali već u drugom mjesecu potpuno je prestala da pomjera ruke. Pedijatar je tada uputio na neurološki pregled.

Zahvaljujući izuzetnoj stručnosti ljekara, sa dvija i po meseca je utvrđeno da je u pitanju rijetka, ali izuzetno progresivna i smrtonosna neuromišićna bolest – spinalna mišićna atrofija tip I.

Za hrabru devojčicu je sakupljeno 2,4 miliona dolara kako bi dobila lek zolgensmu koji je primila 2. septembra.