Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Brčko: Održana radionica o položaju i zaštiti novinarki u medijima BiH

Regioni
Autor:

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

U okviru Programa za osnaživanje nezavisnih medija i uz podršku Free Press Unlimited iz Holandije, Udruženje BH novinara organizovalo je danas radionicu o položaju i zaštiti novinarki u medijima BiH.

– Ovim projektom i formiranjem mreže novinarki želimo da se fokusiramo na zaštitu novinarki od rodno zasnovanog nasilja, poboljšanje ljudskih prava i njihovog položaja u redakcijama – rekla je Milica Andrijašević iz Udruženja BH novinara.

Istakla je da je u posljednje tri godine bilo 50 napada na novinarke i da je potrebno da se one međusobno više solidarišu, umreže i glasnije zahtijevaju poštovanje svojih prava i efikasniju zaštitu pravosudnih institucija. Navela je takođe da je mali broj žena na rukovodećim pozicijama u medijima.

– Na poziciji direktorice u medijima se nalazi 25 odsto žena, a najlošija rodna struktura je na direktorskim pozicijama u TV sektoru gdje je svega 15 odsto žena, dok je najviše žena na pozicijama glavnih i odgovornih urednica u radijskom sektoru, a najmanje u onlajn medijima – rekla je Andrijaševićeva.

Fatima Bećirović, iz Gender centra Vlade Federacije rekla je da BiH ima domaći i međunarodni pravni okvir i propise koji štite prava svih građana, a time i novinarki ali da je problem u tome što se ti propisi ne koriste.

– Generalni problem jeste da se ti zakonski propisi ne koriste, odnosno da su nažalost novinarke vrlo neinformisane po pitanju njihovih prava i onoga što mogu da naprave, kako da se zaštite i zbog toga se vrlo rijetko obraćaju institucijama za pomoć – rekla je Bećirovićeva.

Dodala je da je samo oko 30 odsto prijavljenih slučajeva procesuirano.

Admir Kadrić, predsjednik Kluba BH novinara u Brčkom rekao je da zvanično nema informacija o postojanju mobinga u novinarstvu po polnoj osnovi i da su u medijima u Brčko distriktu novinari i novinarke podjednako zastupljeni.

– Prošle godine smo imali jedan napad na kolegicu, ali taj napad je policija identifikovala kao napad na ličnost, a ne kao napad na novinarku – rekao je Kadrić.

Predstavnici medija u Brčkom su istakli da su neriješen radno-pravni status i veoma niska primanja osnovni problemi novinara i svih zaposlenih u medijima.

Nakon Brčkog i Zenice, radionice će narednih dana biti organizovane u Tuzli i Banjaluci.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO