Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Brčko: Potpisan memorandum o unapređenju intermodalnog transporta roba

Regioni
Autor:

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Predstavnici “Luke Brčko”, Željeznica Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatskih željeznica Cargo i Belisar Logistic Brčko danas su potpisali memorandum u unapređenju intermodalnog transporta roba u Brčko distriktu.

Marinko Viljušić, direktor “Luke Brčko” rekao je da je posao sa kontejnerskog terminalom konačno krenuo i da je ovo preduzeće spremno da ga razvija.

– Imamo spremljen prostor za oko 200 kontejnera i pet do šest hiljada kvadratnih metara za proširenje terminala, a u pregovorima smo sa Svjetskom bankom koja nam je u prvoj fazi za razvoj terminala odobrili pet miliona evra – rekao je Viljušić.

Zoran Iliničić, v.d. generalnog direktora Željeznica Republike Srpske i Enis Džafić, generalni direktor Željeznica Federacije BiH istakli su da je svaka inicijativa koja će poboljšati i povećati obim željezničkog saobraćaja značajna za željeznice ali i ukupnu privredu.

– Smatram da je ovo velika stvar za HŽ Cargo i velika stvar za Brčko jer je kontejnerski terminal u Luci Brčko zaveden u sve svjetske brodare i oni ga mogu odabrati, tako da roba iz Kine preko luka u Rijeci i Pločama može stići u Brčko – rekao je Gordan Žurga, direktor Hrvatskih željeznica Cargo.

Dodao je da će što skorije jednom sedmično uvesti redovnu liniju od kontejnerskog terminala u Rijeci za Luku Brčko.

– Pokretnjem kontejnerskog terminala postajemo dio velike svjetske transporne zajednice što će privredi Brčko distrikta ali i regiona donijeti novi logistički potencijal – rekao je Jovo Ilić, izvršni direktor za logističke operacije Belisar grupe koja je i povezala današnje potpisnike memoranduma.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO