Svijet

BRITANCI IMAJU TEORIJU Samo marginalni efetki vakcine u toku zime

Bolnice će i narednih mjeseci biti pod pritiskom, jer će nova vakcina protiv virusa korona imati samo "marginali efekat" na broj pacijenata tokom zime, upozorili su medicinski zvaničnici Britanije.

BRITANCI IMAJU TEORIJU Samo marginalni efetki vakcine u toku zime
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U pismu kolegama medicinarima, grupa navodi da će okupljanja za praznike, takođe, dodatno opteretiti Nacionalni zdravstveni sistem (NHS).

Navedeno je da je zima uvijek teško i izazovno vrijeme za NHS i širu zdravstvenu i službu socijalne zaštite, a ove godine će biti posebno teška zbog kovida 19.

– Iako veoma dobrodošla vijest o vakcini znači da možemo da se radujemo i dočekujemo 2021. godinu sa većim optimizmom, razvoj vakcine imaće samo marginalni efekat na smanjenje broja zaraženih u naredna tri mjeseca – navedeno je u pismu, prenosi “Skaj njuz”.

Potpisnici pisma su engleski profesor Kris Viti, škotski ljekar gregor Smit, doktor Frenk Aterton iz Velsa i kolega iz Sjeverne Irske doktor Majkl Mekbrajd.

U pismu se ističe da će broj pacijenata i bolnicama i broj preminulih vjerovatno ostati visok do proljeća uprkos blokadama u cijeloj Britaniji.

– Samodisciplina cijele populacije tokom blokade i druge restrikcije pomogle su da se suzbije širenje pandemije i u najvećem dijelu zemlje smanjiće se broj hospitalizacija, ali ne svuda – navodi se u pismu.

Vakcinacija u Britaniji počinje naredne sedmice.

Vlada je saopštila da će 800.000 doza biti obezbijeđeno naredne sedmice, a prvi u redu za vakcinaciju biće lica starija od 80 godina, kao i zaposleni u domovima za stara i iznemogla lica.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da sama vakcina protiv kovida 19 neće eliminisati virus korona.

Organizacija upozorava protiv opuštanja i samozadovoljstva i pogrešnog vjerovanja da je kriza sada, kada je tu vakcina, završena.