Svijet

Britanska studija: Fajzer najbolje štiti u razmaku od 8 nedjelja između dvije doze

Veći razmak između prve i druge doze vakcine Fajzer pomažu da imuni sistem napravi veći broj antitijela, otkriveno je u britanskoj studiji.

Britanska studija: Fajzer najbolje štiti u razmaku od 8 nedjelja između dvije doze
FOTO: SOHAIL SHAHZAD/EPA

Stručnjaci kažu da je ovo otkriće u skladu sa odlukom Velike Britanije da poveća razmak između dvije doze, u odnosu na inicijalnu preporuku Fajzera da razmak bude tri nedjelje, prenio je danas BBC.

U tekstu se dodaje da razlika od osam nedjelja daje najbolje rezultate u borbi protiv delta soja kovida.

Velika Britanija je prvobitno proširila razmak između dvije doze na 12 nedjelja, na kraju 2020. godine. Međutim, kada je počela vakcinacija mlađih osoba, ljudima je savjetovano da uzmu drugu dozu poslije osam nedjelja.

Istraživanje koje je finansirala vlada još nije prošla recenzije.

U svrhu studije, istraživači su uporedili imuni odgovor 503 člana Nacionalne zdravstvene službe (NHS), koji su primili doze u različitim intervalima.

Otkriveno je da kraće i duže pauze između dvije doze stvaraju jak imuni odgovor, ali da je razmak od tri nedelje stvorio manje antitijela nego desetonedjeljni razmak.

Profesorka Suzana Duanči, šef Pič studije na univerzitetu Oksford, rekla je da su dvije doze bolje nego jedna, ali je dodala da je druga doza fleksibilna, zavisno od okolnosti.

Pročitajte još

Za trenutnu situaciju u Velikoj Britaniji rekla je da je osam nedjelja najbolji razmak između dvije doze, jer ljudi žele da prime dvije doze, a pritom dosta cirkuliše delta soj.

– Nažalost, ne vidim da virus nestaje, tako da morate da balansirate i dobijete najbolju zaštitu koju možete – kazala je ona.

Doktorka Rebeka Pejn, još jedna učesnica studije, sa univerziteta u Njukaslu, rekla je da doziranje daje jak imuni odgovor na kovid-19 poslije dvije doze, ali i da je neophodno izvesti još studija kako bi se u potpunosti shvatio klinički značaj istraživanja”.

Prihvati notifikacije