Politika

Britanski ambasador se OBRUŠIO NA DODIKA i Narodnu skupštinu „Pokušavaju da ponište napredak postignut u posljednjih 26 godina“

Trenutna kriza u kojoj član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Narodna Skupština Republike Srpske pokušavaju da ponište napredak postignut u posljednjih 26 godina, je opasno odvlačenje pažnje od korupcije, poručio je britanski ambasador u BiH, Met Fild.

Britanski ambasador se OBRUŠIO NA DODIKA i Narodnu skupštinu „Pokušavaju da ponište napredak postignut u posljednjih 26 godina“
FOTO: FOTO: AMBASADA VELIKE BRITANIJE U BIH
Ambasador Metju Fild

On je na svom blogu napisao da će upotreba govora mržnje i direktno ignorisanje pravnog poretka ove zemlje, razoriti sigurnost i prosperitet Republike Srpske i drugih dijelova BiH, uskraćujući građanima svjetliju budućnost koju zaslužuju.

Fild navodi da je razmišljao o tome šta veže ovu situaciju sa velikim brojem drugih problema sa kojima se suočavaju građani, uključujući i duboko uvriježenu korupciju, loše javne usluge i hronični nedostatak investicija, što ide puno dublje od jedne političke stranke ili vlade.

– Moj zaključak, iako nije originalan, je da je BiH predugo sredina u kojoj nema posljedica. Pojedinci se mogu odlučiti da kradu iz javnih budžeta, da blokiraju reforme, da veličaju ratne zločince, da manipuliraju izborima, da podmićuju, da onemoguće pravdu, da prijete, da podrivaju institucije, da dijele, bez bilo kakvih negativnih posljedica za njih lično. Stvarne posljedice za loša djela su rijetke i dešavaju se sa dugim pauzama između. Pa zašto onda uraditi ispravnu stvar? Promjena ove računice je po meni u samoj srži stvaranja novog pravca za BiH i za prekidanje zatvorenog kruga kriza. To može biti jedina šansa za ohrabrivanje većeg broja uspješnih i najboljih u ovoj zemlji da ostanu i ovdje budu uspješni. I to je najmanje što možemo uraditi za one u BiH koji naporno rade da obezbijede pristojan život za sebe i svoju djecu – navodi Fild.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prema njegovim riječima, posljedice mogu biti i spoljne i unutrašnje.

Pročitajte još

– Spoljne uključuju i upotrebu sankcija i drugih restriktivnih mjera protiv pojedinaca koji prave ovakve korake. Ujedinjeno Kraljevstvo već radi na tome, a proces je komplikovan i pravno zahtjevan. Kao i drugi prijatelji ove zemlje, takođe ponovo razmatramo i sve naše programe podrške, da osiguramo da novac britanskih poreskih obveznika ne ide na ruku pojedincima ili institucijama koje rade na podrivanju pravnog poretka zemlje. U isto vrijeme, želimo – i moramo – zaštititi nevine građane BiH od bilo kakvih negativnih uticaja tih promjena. I, kao značajni učesnici u Svjetskoj banci, MMF i drugim međunarodnim finansijskim institucijama, osigurati da se rigorozni uslovi primjenjuju na bilo koju dalju podršku: bolje i ne imati aranžman nego imati neki koji indirektno jača negativne agende u BiH – kaže Fild.

Poručuje da su jednako važne i domaće posljedice.

– Vladavina prava se jednostavno definiše sa time da niko nije iznad zakona. One koji krše zakon treba istražiti i krivično goniti, bez predrasude ili pristrasnosti. Pravosuđe BiH ima više nego dovoljno materijala da počne ove procese. A najsnažnije domaće sankcije dolaze na dan izbora, prilika je to da se sa pozicija uklone oni koji ne rade u najboljem interesu svojih glasača. Oni koji su na vlasti često promovišu ideju da glasanje ne dovodi do promjena, sigurni da će sponzorske mreže osigurati glasove za njih, u isto vrijeme blokirajući poboljšanja pravičnosti izbornog procesa – navodi, između ostalog, ambasador u najnovijem blogu pod naslovom „Kraj djelovanju bez posljedica“.

Fild poručuje:

– Nećemo dozvoliti nikome da spriječi da se glasanje održi u oktobru ove godine.

Prihvati notifikacije