Politika

Brnabić: Srpski narod ne mogu da terete za genocid

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija ne spori da je u Srebrenici počinjen zločin, ali da srpski narod ne mogu da terete za genocid.

Brnabić: Srpski narod ne mogu da terete za genocid
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Brnabićeva je podsjetila da je direktor centra “Simon Vizental” Efraim Zurof potvrdio da u Srebrenici nije bilo genocida.

Pitajte njega on je veći stručnjak za genocid od Ane Brnabić. On je rekao da u Srebrenici nije bilo genocida i da bi to bila relativizacija reči genocid. Srpski narod ne može da se tereti za to – rekla je Brnabićeva novinarima.

Ona je na pitanje zašto je problem da Srbija kaže “da je u Srebrenici počinjen genocid” odgovorila da kao premijer Srbije može da se rukovodi samo onim što je reklo najviše zakonodavno tijelo, Skupština Srbije, kroz Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici.  Brnabićeva je podsjetila da je u Podrinju ubijeno 3.267 Srba i da za ta ubistva niko nije odgovarao i nikome nije žao, prenosi Tanjug.

– Da vidimo ko je taj ko negira zločine, ko je taj ko nije priveo pravdi ljude koji su ih počinili. Zar 3.267 ljudi nije mnogo, zar nisu važni?” – upitala je Brnabićeva.

Ona je poručila da Srbija ne veliča ratne zločine, niti pribjegava revizionizmu i da je jedina zemlja u regionu koja je sarađivala i izručila sve ljude koji su bili optuženi u Hagu, te kaznila sve počinioce zločina.