Politika

Brnabić: Vučić prihvatio moju molbu da maksimalno pomjeri izbore

Premijerka Srbije Ana Branabić izjavila je danas da je lično zamolila predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se maksimalno pomjeri datum održavanja izbora, ali u skladu sa zakonom i Ustavom.

Brnabić: Vučić prihvatio moju molbu da maksimalno pomjeri izbore
FOTO SCREENSHOT ATV

Brnabić je dodala da je predsjednik bio protiv toga, ali da je prihvatio njenu molbu.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je Vučić smatrao da je za Srpsku naprednu stranku bolje da izbori budu što prije, da je to bolje za građane, ali da su željeli da izađu u susret dijelu opozicije i zahtjevima evroparlamentaraca.

Mogu samo da pretpostavim da će opozicija koja je tražila vrijeme da se dodatno razmahne, da predstavi briljantne ideje poput upada u RTS, prevrtanja kocke, kucanja na Skupštinu, i na najbolji način iskoristi to vrijeme – rekla je Brnabić.

Brnabić je istakla da je raspisivanje izbora ekskluzivno pravo predsjednika Srbije i da je ona tražila pomjeranje da bi pokazali dobru volju da se opoziciji da dodatno vrijeme, ali je dodala da odlaganje za devet mjeseci nije po Ustavu.

– Meni iz mojih razgovora sa predshednikom ne dheluje da je on spreman da kompromituje Ustav i zakone. Ne vjerujem da će pomeranja od devet mjeseci biti – rekla je Brnabić.

Ona je istakla da vjeruje da će Vučić obavijestiti javnost kada će biti izbori, a da ona nije ovlaštena da govori o tome.

Premijerka je rekla da je od početka međustranačkog dijaloga uz posredstvo Evropske unije, Vlada Srbija radila sve što su partneri tražili ili opozicija.

Ona je rekla da popravljanje izbornih uslova nisu prazna obećanja, već da ima 17 preporuka iz dijaloga i da je više od 70 odsto preporuka u potpunosti urađeno.

(RTS)