Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BRNABIĆEVA U PARIZU “Prištinsko ukidanje taksi je siguran put do sastanka”

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS SRBIJA

Da li će biti sastanka u Parizu 1. jula još nije poznato jer bi on, poslije onog berlinskog, trebalo da da neki rezultat, a to je nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a toga ne može biti dok Priština ne pristane da ukine takse, rekla je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

– I to nije nešto što kaže samo Beograd, to kažu svi međunarodni partneri – od SAD, preko članica EU do ljudi koji su inicirali sastanke u Berlinu i Parizu – rekla je Brnabić novinarima u Parizu poslije sastanka sa francuskim kolegom Eduarom Filipom.

Kako je rekla, svi uniformno pozivaju Prištinu da ukine takse kako bi se nastavio dijalog.

– Ukoliko Priština apsolutno ne želi da ukine takse, onda ne vidim razlog za održavanje tog sastanka – rekla je premijerka Srbije.

Srbija je, međutim, uvijek spremna, bez obzira na to, da sjedne sa ljudima kao što su kancelarka Angela Merkel i predsjednik Emanuel Makron i ljudima iz regiona i da razgovara o problemima koji postoje i kako da ih rješava, navela je ona.

– Ali dijalog Beograda i Prištine će se nastaviti kad Priština ukine takse – rekla je Brnabić.

Predsjednica vlade Srbije ističe da to nije bila glavna tema njenih razgovora sa francuskim kolegom, jer, kako kaže, ako sastanka bude, domaćin će biti predsjednik Emanuel Makron.

U centru pažnje razgovora sa Filipom bili su sveukupni bilateralni odnosi, ekonomski odnosi i vojna saradnja posebno u mirovnim misijama.

Regionalna stabilnost i dijalog Beograda i Prištine su bili jedna tema, rekla je Brnabić i dodala da je još jednom dobila podršku Pariza kada je riječ o ukidanju taksi i nastavku dijaloga.

Oni prepoznaju sve napore predsjednika Srbije Vučića da se problem između Beograda i Prištine riješi dijalogom, kompromisom. Zadovoljstvo mi je bilo da čujem da prepoznaju u kolikoj mjeri je Srbija bila konstruktivna svih ovih posljednjih mjeseci, što nijednom nije uzvratila istom mjerom Prištini na sve provokacije, posebno na uvođenje taksi, rekla je ona.

Ta konstruktivnost je Srbiji donijela mnogo poena, istakla je.

Tokom razgovora sa premijerom Francuske izraženo je zadovoljstvo što je poslije mnogo godina odnos između dvije zemlje ponovo na dobrom putu, što potvrđuje i predstojeća posjeta predsjednika Makrona Srbiji, kaže premjerka.

Navela je da je poslije sastanka u Senatu dogovoreno da predsjednica Narodne skupštine uputi poziv predsjedniku Senata da posjeti Srbiju poslije Makrona.

Ali, velika stvar je i to što su francuske kompanije sve prisutnije u Srbiji, istakla je Brnabićeva.

Podsjetila je da je francuski Vansi pobijedio na tenderu za koncesiju za aerodrom “Nikola Tesla”, tu je i konzorcijum predvođen francuskim Suezom koji je uputio poziv za javno-privatno partnerstvo za deponiju Vinča, kupovina devet helikoptera Erbas, a tu si i razgovori za beogradski metro sa francuskim kompanijama Alstom” i Ežis.

Jedna od tema bili su i napori Srbije da na najkonstruktivniji način učestvuje u međunarodnim mirovnim misijama.

Za Francusku su najvažniji Centralnoafrička Republika i Mali, a u obje zemlje su prisutni naši vojnici u mirovim misijama, zaključila je Brnabić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO