Svijet

PROBLEM TERORIZMA I IZBJEGLICA Lavrov: Teške posljedice neodgovorne politike zapadnih zemalja

Uspon terorizma i egzodus izbjeglica rezultat su destruktivnih postupaka i neodgovorne politike zapadnih zemalja na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

PROBLEM TERORIZMA I IZBJEGLICA Lavrov: Teške posljedice neodgovorne politike zapadnih zemalja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On je u obraćanju učesnicima Međunarodne konferencije Mediteranskih dijaloga putem video-linka rekao da su pomenute posljedice neprihvatljiva cijena neodgovorne politike Zapada.

Lavrov je naglasio da se trenutno bogat ujedinjujući potencijal Sredozemlja, u suštini, ne iskorištava, te da južni dio regiona i dalje ima brojne probleme, kao što su prijetnja terorista, uspon organizovanog kriminala, teška humanitarna situacija i brojna kršenja ljudskih i prava manjina, što je dovelo do masovnog egzodusa izbjeglica i migranata.

Prema riječima ruskog ministra spoljnih poslova, situacija u kojoj se nalaze hrišćani na Bliskom istoku, koji se progone, izaziva veliku zabrinutost.

– To je vrlo visoka i neprihvatljiva cijena političkih igara Vašingtona i evropskih saveznika Amerike, koji su odlučili da testiraju unipolarni model svjetskog poretka na državama Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, namećući recepte za razvoj kojima se ignorišu vrijednosti tih zemalja i naroda – istakao je Lavrov.

Lavrov je podsjetio da se situacija na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi pogoršala pandemijom virusa korona i da je to dovelo do povećane socijalno-ekonomske nestabilnosti, koja je posebno naškodila nezaštićenim slojevima društva, javio je TASS.

Ruski ministar skrenuo je pažnju i na činjenicu da je većina pomenutih problema “prekogranične prirode”, te da se problemi iz regiona brzo šire u druga područja u svijetu.

– Posebnu zabrinutost izaziva pitanje stranih terorističkih militanata. Oni učestvuju u vojnim aktivnostima u regionu i onda se vraćaju u države iz kojih su došli, gdje organizuju sabotažu, propagandu i regrutovanje militanata – upozorio je Lavrov.

Lavrov smatra da je u zajedničkom interesu da se učini sve što je moguće sa ciljem sprečavanja toga da Sredozemlje postane mjesto sukoba i da to područje treba da ostane most koji spaja sjever i jug, kako bi ljudi koji žive tamo mogli da uživaju u miru i napretku, što je težak zadatak, ali moguć uz ujedinjene napore.

Šef ruske diplomatije dodao je da je Rusija spremna da na svaki mogući način nastavi sa stvaranjem uslova da se postignu takvi rezultati.