Kultura

BROJ MJESTA OGRANIČEN Promocija knjige “Bunt dece socijalizma” Dušana Vesića u Banskom dvoru

Promocija knjige "Bunt dece socijalizma" autora Dušana Vesića biće održana danas u 20 časova u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

BROJ MJESTA OGRANIČEN Promocija knjige “Bunt dece socijalizma” Dušana Vesića  u Banskom dvoru
FOTO: UDRUŽENJE ZA PROMOCIJU I POPULARIZACIJU KNJIŽEVNOSTI IMPERATIV

Sa Dušanom će razgovarati novinar Nebojša Ristić.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici je ograničen. Obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

Knjigom „Bunt dece socijalizma“ o prvoj generaciji bendova novog talasa Dušan Vesić zaokružuje trilogiju o najvažnijim momentima jugoslovenske rok kulture. Pred vama je prva sistematska, detaljna priča o ovom periodu, neumoljiva hronika pisana karakterističnim Vesićevim stilom koji Branimir Štulić poredi sa borhesovskim, uz obilje zanimljivih i manje poznatih podataka. Vesić je ovde prisutan u dvostrukoj ulozi: on je u isto vrijeme neposredni posmatrač koji je iz blizine pratio novi talas tokom njegovog nastanka, vrhunca i gašenja, a ujedno i pažljivi i odmjereni hroničar koji s vremenske, ali ne i emotivne distance dočarava, oživljava i približava kulturnu epohu precizno i živopisno. Onima pak koji to vrijeme ne pamte ova knjiga će u nekoliko poteza pera pokazati zašto se o tom periodu govori i nevjerovatnih četrdeset godina kasnije. Novi talas? Kao da je bio juče!

Glavna tema knjige „Bunt dece socijalizma“ koju je objavila „Laguna“ je jugoslovenska muzika od 1977. do 1982. godine, kao i duštveno-političke prilike u kojima je na kraju Brozove ere nastao novi talas. To nije bio samo pokret, nego i preokret u jugoslovenskoj muzici, u kome su se definitivno razišle domaća šlager i rok muzika.

Knjiga „Bunt dece socijalizma“ neka je vrsta rengenske slike jugoslovenskog novog talasa sa distance od četiri decenije tokom kojih, prema mnogim mišljenjima, ništa značajnije nije stvoreno na ovim prostorima.