Politika

BROJNE NEPRAVILNOSTI Tvrtković: Sagledati sve mogućnosti pa onda mijenjati zakon o reviziji

Glavni revizor Kancelarije za reviziju institucija BiH Hrvoje Tvrtković izjavio je da se o eventualnim promjenama postojećeg zakonskog okvira revizije u BiH treba razmišljati tek kad bude sigurno da su iscrpljene sve mogućnosti koje on pruža, ocijenivši da to još nije slučaj.

BROJNE NEPRAVILNOSTI Tvrtković: Sagledati sve mogućnosti pa onda mijenjati zakon o reviziji
FOTO: REVIZIJA.GOV.BA/SCREENSHOT
Hrvoje Tvrtković

Tvrtković podsjeća da su prethodnu godinu osim nalaza iz oblasti javnih nabavki, koji se konstantno ponavljaju, obilježile i nepravilnosti u oblasti zapošljavanja državnih službenika, korištenju rezervnih listi, internim premještajima i nepravilnosti u primjeni Zakona o osnivanju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Glavni revizor smatra da u operativnom smislu revizori nemaju većih problema u svom radu.

– Uspostavili smo zadovoljavajuću komunikaciju s institucijama koje revidiramo, što nam omogućava potpuno nesmetano obavljanje revizorskog posla. Problem je što se ponekad javlja jaz u očekivanju između onoga što revizija u skladu sa zakonom može ponuditi i onoga što javnost i druge zainteresovane strane od nje očekuju – rekao je Tvrtković za “Dnevni avaz”.

On je zaključio da revizija može ukazati na nepravilnosti i nezakonitosti u radu institucija, ali ne može sama svojim radom i instrumentima kojima raspolaže obezbijediti implementaciju preporuka i sankcionisanje odgovornih.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH 14. oktobra imenovao je Tvrtkovića za glavnog revizora Kancelarije za reviziju institucija BiH.