Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BROJNE OSUDE PEROVIĆEVIH PRIJETNJI “Ugrožavanje slobode govora je neprihvatljivo”

Društvo
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Duško Perović

Dan nakon što je šef Predstavništva RS u Rusiji Duško Perović uputio otvorene prijetnje redakciji portala Capital.ba i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću zbog teksta o djelovanju kompanije “Comsar energy” u RS, pristižu reakcije i osude takvog ponašanja sa svih strana.

Zvaničnim saopštenjem oglasila se danas i Vlada RS, ističući da podržava profesionalno i objektivno informisanje medija i smatra da utemeljena kritika na bazi činjenica i argumenata, uz uvažavanje sagovornika, doprinosi boljem i kvalitetnijem dijalogu.

– Neprihvatljiv je svaki oblik prijetnji, govora mržnje i ugrožavanje prava na slobodu govora, kao i manipulisanje i zavaravanje javnosti i zloupotreba medijskih sloboda – saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

U saopštenju se ističe i da su slobodni i odgovorni mediji važan stub svakog savremenog i demokratskog društva, kao i dosljedna primjena novinarskih i etičkih kodeksa u medijskom izvještavanju.

– Profesionalnim i odgovornim pristupom javnom poslu, uz uvažavanje činjenica i argumenata, zajedno doprinosimo blagovremenom i tačnom informisanju javnosti o svim važnim pitanjima za život građana – navodi se u saopštenju Vlade RS.

“Čije interese zastupa?”

Prethodno je ovakve prijetnje kao neprimjerene ocijenio i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ističući da odbacuje bilo kakvu mogućnost da neko nekome prijeti.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Nečuvene prijetnje su danas najoštrije osudili i iz PDP.

– Umjesto da se bavi onim za šta je skupo plaćen novcem siromašnih građana RS, a to je promovisanje i zaštita interesa Srpske, Perović se u svom izlivu bijesa jasno očitovao da on, zapravo, isključivo promoviše interese privatne inostrane kompanije, a što je drugi skandal u samo jednom telefonskom pozivu. Sasvim je jasno da ne zna i nije u stanju da pojmi šta znači nezavisno novinarstvo i sloboda medija. Zbog toga, kao i zbog činjenice da očigledno ne zastupa interese RS, nego inostrane privatne kompanije, PDP zahtjeva od Vlade RS da odmah smijeni Duška Perovića – navodi se, između ostalog, u saopštenju ove stranke.

Verbalne prijetnje osudila su prethodno i udruženja novinara.

– Upravni odbor BH novinara smatra kako su Perovićeve prijetnje ozbiljan atak na slobodu izražavanja i sigurnost novinara, zbog čega MUP RS mora odmah pokrenuti istragu i preduzeti adekvatne mjere prema napadaču, službeniku Vlade RS koji trenutno živi u Moskvi. Istovremeno, UO BH novinara zahtijeva od Vlade RS i premijera Radovana Viškovića da javno osude primitivno i bahato ponašanje njihovog službenika, te preduzmu zakonom propisane mjere prema Peroviću, čije prijetnje predstavljaju ozbiljno krivično djelo – navodi se u saopštenju Udruženja BH novinari.

Podsjećanje na Ustav

U saopštenju Udruženje novinara Republike Srpske Peroviću su poručili da Ustav RS, koju on predstavlja u Rusiji, članom 26. garantuje „slobodu štampe i drugih sredstava javnog obavještavanja“, a da iste garancije daje i Zakon o javnom informisanju, ali i niz drugih akata i konvencija.

– Ovim putem podsjećamo i Perovića, ali i druge pojedince koji smatraju da su oštećeni radom medija, da svoju zaštitu mogu da potraže u važećim propisima, a nikako u sopstvenoj sili ili uticaju koji je stečen tokom obavljanja dužnosti u ime svih građana Republike Srpske. Nedopustivim smatramo korišćenje političke moći, položaja i ovlašćenja koje su pojedincu date u ime Republike Srpske, za obračune s medijima i medijskim radnicima – navodi se u saopštenju UNRS.

Šef Predstavništva RS u Moskvi Duško Perović je, podsjećamo, juče telefonski pozvao redakciju portala Capital.ba zbog objave teksta o “Comsar energy” i iznio niz uvreda i otvorenih prijetnji na račun redakcije i glavnog i odgovornog urednika.

– Poručite vlasniku, bude li spomenuo još jedanput „Comsar“ bolje nek se seli na Mars, ja vam to poručujem. Još jedan članak bude li, biće problema, mnogo će biti. Ja ću vas zatvoriti i ja ću vam zatvoriti taj sajt vaš, zapamtite šta vam kažem – zaprijetio je, između ostalog, Perović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO