Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Brus Berton UPOZORAVA: Svjesni smo informacija o IZBORNIM PREVARAMA, institucije MORAJU DJELOVATI

Politika
Autor:

Foto RAS Srbija

Šef Misije OSCE u BiH Brus Berton pozvao je institucije u BiH da se uključe i objasne javnosti informacije o tome da 250.000 birača ne posjeduje ličnu kartu.

U intervjuu za Klix.ba prvi čovjek OSCE-a u BiH prokomentarisao je brojne informacije o izbornim prevarama i manipulacijama te činjenicu da postoji velika razlika između podataka u evidencijama Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) i Centralne izborne komisija (CIK)
– Svjesni smo tvrdnji o izbornim prevarama i pozivamo sve građane da prijave nadležnim institucijama ukoliko sumnjaju na bilo kakvu prevaru. Jedna od pretpostavki kojima se osiguravaju fer i transparentni izbori te sprečava izborna prevara, jeste i jačanje procesa vođenja i ažuriranja biračkog spiska. Nadležne institucije – IDDEEA, CIK, ministarstva unutrašnjih poslova i opštinske matične kancelarije, mogu pojasniti šta znači ova razlika u brojkama – kazao je Berton za Klix.ba.

On je dodao da je organizovanje fer i transparentnih izbora zahtjevan i komplikovan zadatak, koji zahtijeva punu predanost i koordinaciju svih institucija.

– Kada je u pitanju birački spisak, zajednička je odgovornost IDDEEA, CIK, ministarstava unutrašnjih poslova i opštinskih matičnih kancelarija da ažuriraju i vode birački spisak. Tokom 2017. i 2018. godine, CIK je intenzivno radio sa svim opštinama kako bi osigurao tačnost biračkog spiska, a zahvaljujući tome, sa biračkog spiska izbrisano je gotovo 5.000 preminulih osoba. Međutim, odgovornost za brisanje preminulih osoba ne pripada CIK. I Misija OSCE u BiH i Izborna posmatračka misija ODIHR su svjesni ovih navoda i pažljivo pratimo razvoj događaja. ODIHR je specijalizovana institucija OSCE čije nadležnosti uključuju posmatranje izbora. Ukoliko postoje nepravilnosti u vezi sa ovim procesom, pozivamo sve da takve nepravilnosti prijave bez odlaganja. Izborna posmatračka misija ODIHR-a takođe želi da bude informisana o žalbama i neregularnostima. CIK i Tužilaštvo BiH bi trebalo da, po primljenim prijavama, postupe efektivno i efikasno – objasnio je Berton.

Prema njegovim riječima procjenu o izbornom procesu daće Kancelarija OSCE za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

– Misija OSCE u BIH pomaže institucijama BiH i njenim zakonodavnim tijelima da provedu preporuke koje ODIHR izdaje nakon okončanja rada njihove izborne posmatračke misije.Uz sve navedeno, treba istaći i to da stalno dolazi do malih pomaka naprijed. Nedavno je, uz podršku Misije OSCE u BiH i niza međunarodnih donatora, CIK uveo u upotrebu prozirne glasačke kutije, proveo obuku članova opštinskih izbornih komisija o pravilnoj provedbi izbornog procesa, te izvršio unapređenje postojećeg softverskog rješenja.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Takođe smo organizovali okrugli sto, kojem su prisustvovali predstavnici svih organizacija koje se bave vođenjem biračkog spiska, konkretno, predstavnici IDDEEA, CIK, ministarstava unutrašnjih poslova i opštinskih matičnih kancelarija, te sa njima razgovarali o vođenju i ažuriranju biračkog spiska.

Ostala poboljšanja moguće je ostvariti donošenjem izmjena i dopuna Izbornog zakona, ali čak je i proces uvođenja tehničkih poboljšanja u interesu jačanja bezbjednosti i transparentnosti izbora zaustavljen, zbog nemogućnosti postizanja dogovora u vezi sa Odlukom Ustavnog suda u predmetu Ljubić iz 2016. godine, i da budem iskren, nedostatka političke volje za rješavanje tog problema – naglasio je Berton.

Napominje lideri trebaju ponuditi rješenja, a građani svojim glasom iskazati sud o tome koja rješenja im se više dopadaju.

– Potpuno razumijem da je lako podleći retorici, ali sve vas molim da je zanemarite i razmislite o onome što će dovesti do stvarnih poboljšanja stanja u BiH. Građani zaslužuju lidere koji su spremni raditi u njihovom interesu, a ne one koji manipuliraju osjetljivim temama, u cilju osvajanja političkih poena. Misija OSCE u BiH nastaviće istupati u javnosti o ovoj temi.

Izbori u BiH su unutrašnje pitanje. Ukoliko neka osoba ili organizacija raspolaže konkretnim dokazima o vanjskom uplitanju u izborni proces, te informacije potrebno je odmah dostaviti Centralnoj izbornoj komisiji BiH – kategoričan je Berton.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO