Politika

BRZ ODGOVOR Iz Savjeta ministara poručili da Dodik "SAMO PLAŠI JAVNOST"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik iznio je danas na konferenciji za novinare niz pogrešnih informacija kada je riječ o zaustavljanju finansiranja institucija BiH, rekli su iz Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH.

BRZ ODGOVOR Iz Savjeta ministara poručili da Dodik "SAMO PLAŠI JAVNOST"
FOTO: N.G./KLIX

Dodik je prvo upozorio na nepostojanje državnog budžeta zbog kojeg će, kaže, biti “zaustavljeno funkcionisanje institucija”, uključujući i problem plata državnih službenika.

Ako ne dođe do odluke o privremenom finansiranju državne institucije će ostati bez plate. Ja u ponedjeljak neću dobiti platu. Kakva je to poruka kada država nema budžet u sedmom mjesecu – pita se Dodik.

Da ništa od ovoga neće biti slučaj svjedoči već pripremljena odluka o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za period jul – septembar 2019. godine, a koja će se usvojiti već u četvrtak na sjednici Savjeta ministara BiH.

– Savjet ministara BiH čitavu godinu, i bez budžeta može usvajati odluke o privremenom finansiranju. A nije tačno ni da će Dodik ostat bez plate u ponedjeljak, jer su osigurana sredstva za plate za jul u institucijama. On samo plaši javnost – kazali su za Klix iz Savjeta ministara.

Pročitajte još

Ako se pak i desi da ne bude usvojena odluka o privremenom finansiranju, Ustav BiH je predvidio zaštitu u slučaju ovakvih finansijskih blokada države.

Naime, Član 8. Ustava pod poglavljem “finansije” kaže:

“Parlamentarna skupština će svake godine, na prijedlog Predsjedništva, usvojiti budžet kojim se finansiraju troškovi potrebni za izvršavanje nadležnosti institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH. Ukoliko se takav budžet ne usvoji blagovremeno, budžet za prethodnu godinu će biti korišten na privremenoj osnovi”.