Politika

BRŽA I EFIKASNIJA nabavka vakcina: DNS smatra da SNSD nema patriotske motive

Odluka delegata SNSD u Domu naroda PS BiH da ne podrže izmjene i dopune Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima potvrđuje da su poslanici SNSD i Srpskog kluba u Predstavničkom domu PS BiH podržali prenos nadležnosti sa Republike Srpske na BiH.

BRŽA I EFIKASNIJA nabavka vakcina: DNS smatra da SNSD nema patriotske motive
FOTO: DNS

Demokratski narodni savez pozdravlja činjenicu da je zaustavljen prenos nadležnosti, ali je zabrinut što delegati SNSD nisu amandmanski popravili zakon i omogućili nadležnim institucijama da direktno od proizvođača kupuju vakcine. Zato se plašimo da motivi delegata SNSD nisu bili patriotske nego ”tal-posredničke” prirode, posebno jer se pojedini delegati dovode u vezu sa dobavljačima – rekli su u DNS.

Dodali su da su netačne juče izrečene tvrdnje delegata SNSD da Zakon nije prepreka za bržu i efikasniju nabavku većeg broja vakcina.

– Građani treba da znaju da pojedini proizvođači vakcina poput „Pfizera” ne žele da razgovaraju i vakcine prodaju posrednicima, nego isključivo državama i vladama, što postojeći Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima ne dozvoljava – saopštili su iz DNS.

Oni su naglasili da u zemlji u kojoj je od početka pandemije umrlo 5.145 ljudi, “vlast se i dalje ponaša neodgovorno i nezainteresovano za ljudske živote”.

– Oni koji nisu nabavili nijednu vakcinu sebi daju za pravo da kritikuju Srbiju i njenog predsjednika Aleksandra Vučića koji su više učinili za spas života građana BiH nego svi funkcioneri u BiH zajedno. Drugi pak i na mrvicama nabavljenih vakcina izračunavaju ličnu proviziju i profit. Da je BiH iole demokratsko društvo, predstavnici vlasti na svim nivoima do sada bi podnijeli ostavke jer su svojim nečinjenjem odgovorni za katastrofalne posljedice pandemije koje se mjere stotinama ljudskih života – kategorični su u DNS.