Politika

"BRŽE FORMIRANJE VLASTI" Usvojene izmjene Poslovnika koje su predložili SDS i PDP

Za je glasalo 26 poslanika, prenosi N1.

"BRŽE FORMIRANJE VLASTI" Usvojene izmjene Poslovnika koje su predložili SDS i PDP
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na današnjoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedloga izmjene i dopune Poslovnika Predstavničkog doma čiji su predlagači poslanici Mirko Šarović, Dragan Mektić, Branislav Borenović i Mira Pekić.

Za izmjene i dopune Poslovnika Predstavničkog doma glasao je iz Federacije BiH 21 poslanik, protiv je bilo pet i jedan uzdržan, dok je iz Republike Srpske za glasalo pet poslanika, a devet je bilo protiv.

U prijedlogu piše da da, ukoliko dom u propisanom roku ne odluči o imenovanju članova Komisija ovog doma, dom odlučuje o članstvu u Komisijama prema članu 30 ovog poslovnika, a na prijedlog Kolegija Doma.

Kako su saopšili predlagači, izmjenama je omogućeno brže formiranje vlasti u BiH.

Ne dira se ni u ustav ni zakone entitetske nadležnosti. Omogućava se Domu da radi u svakom trenutku. Izmjene služe da se u budućnosti izbjegnu situacije da Zastupnički dom ne zasjeda 11 mjeseci – naveo je poslanik SDS Mirko Šarović.

Krišto: Akt po važnosti odmah iza Ustava

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto istakla je da je Poslovnik ovog doma akt koji je po važnosti odmah iza Ustava BiH, na koji se naslanja i po sadržaju i po procedurama.

– Nema nijednog razloga da se po hitnoj proceduri razmatra prijedlog izmjena Poslovnika Predstavničkog doma – rekla je Krišto u raspravi o zahtjevu za razmatranje predloženih izmjena u hitnoj proceduri, prenosi Srna.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Izražavajući žaljenje što punu godinu zakonodavna vlast nije funkcionisala, Krišto je ocijenila da je odmah po dobijanju prijedloga za sastav stalnih komisija Kolegijum Predstavničkog doma trebalo da se sastane i dogovori redovnu sjednicu doma na kojoj bi bile imenovane stalne komisije.

Prema njenim riječima, normalna procedura za izmjenu Poslovnika bila bi da se formira komisija u kojoj bi bili zastupljeni klubovi i nezavisni poslanici.

Borenović: Ovo je jedini način

Obrazlažući zahtjev za hitnu proceduru Branislav Borenović rekao je da je neprimjereno da Predstavnički dom 11 mjeseci ne radi. On je podsjetio da na razmatranje čeka 300 tačaka dnevnog reda, među kojima i 50 sporazuma velike finansijske vrijednosti.

– Kao ozbiljni ljudi predložili smo izmjene kako bi parlament profunkcionisao, a jedini način bio je da to uradimo u hitnoj proceduri – rekao je Borenović.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac istakao je da 11 mjeseci nisu implementirani izborni rezultati i da se u BiH negira izborna volja građana.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Onda smo nasjeli na spin da je problem u Predstavničkom domu – rekao je Košarac i podsjetio da je blokada sve vrijeme bila u Predsjedništvu BiH i imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Ističući da SNSD nije bio taj koji blokira uspostavljanje vlasti, Košarac je upozorio da se usvajanjem izmjena i dopuna Poslovnika u hitnoj proceduri ulazi u politički avanturizam.

– Ako prihvatimo ovaj zahtjev da na ovakav način mijenjamo Poslovnik, to bi mogla postati praksa koju ne bismo mogli da spriječimo u narednom vremenu – zaključio je Košarac.

Prema usvojenim rješenjima, Predstavnički dom će, na prijedlog Kolegijuma, odlučivati o članstvu u komisijama, ako klubovi poslanika ne dostave prijedloge u propisanom roku.