Društvo

“BRŽE SU SE OPRAVILI OD ODRASLIH” Dr Ostojić tvrdi da su liječili i djecu sa POSTKOVID SINDROMOM

Od početka epidemije virusa korona u KBC Dragiša Mišović liječeno je oko 600 djece od kovida 19, kaže Olivera Ostojić načelnica Dječje bolnice u Mišoviću i dodaje da je oko desetoro djece imalo postkovid sindrom.

“BRŽE SU SE OPRAVILI OD ODRASLIH” Dr Ostojić tvrdi da su liječili i djecu sa POSTKOVID SINDROMOM
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ona je za TV PInk navela da su kod njih liječena djeca sa poskovid multisistemskim zapaljenskim sindromom, koja prethodno nisu znala da su zaražena ili su imali blagu kliničku sliku.

Pročitajte još

– Kasda smo toj deci uradili serologiju vidjelo se da imaju antitijela, što znači da su imali kovid 19. Ta deca su dolazila sa teškim zapaljenskim sindromom, sa labaratorijskim analizama koje su slične takozvanoj citokinskoj oluji, sa ozbiljnim promenama na skeneru i rentgenu pluća – pojasnila je ona.

Napominje da su to bila uglavnom djeca srednjoškolskog uzrasta, da su oni dobro reagovali na terapiju koja se daje i odraslima na bolničkom liječenju zbog kovid 19 (kiseonik, antibiotici).

– Oni su za razliku od odraslih brže regovali na terapiju, brže se oporavili i njihov boravak nije trajao tako dugo u bolnici, za desetak dana su izašli iz bolnice – navela je ona.

Napominje da je od početka epidemije kroz prijemnu ambulanu Dječje bolnice u Mišoviću prošlo 1.600 -1.700 dece, gde su im dodatno rađene laboratorijske i rendgenske analize.

– Nakon trijaže 600 dece je bolnički liječeno, jer je većina njih imala upalu pluća. Uglavnom su to bila veća djeca. Manja djeca predškolskoh i ranog školskog uzrasta i bebe su imali blage kliničke slike – navela je ona.

Prihvati notifikacije