Biznis

BRZO OKRENUO PLOČU Veselji: Takse na robu iz Srbije i BiH ostaju, narednih dana donosimo mudra rješenja

Samo nekoliko dana pošto je sam predložio suspenziju takse od 100 odsto koju je Priština uvela na robu iz centralne Srbije i BiH, predsjednik kosovske skupštine Kadri Veselji kaže da će one ostati na snazi.

BRZO OKRENUO PLOČU Veselji: Takse na robu iz Srbije i BiH ostaju, narednih dana donosimo mudra rješenja
Foto: Oliver Bunić/RAS Srbija

Veselji je rekao i da će prištinske vlasti “narednih dana” donijeti neka “mudra rješenja”.

On je tokom posjete osnovnoj školi u Uroševcu rekao da su takse uvedene za dobro Kosova i kao način da se zaštite kosovski interesi, prenose prištinski mediji.

Govoreći o eventualnoj suspenziji taksi, Veselji kaže da je to zahtjev SAD i da bi to bila privremena mjera.

Prema njegovim riječima, od ključnog značaja je da Priština i Vašington ni u jednom trenutku nemaju različite pozicije prema Beogradu.

Moramo biti jedno. Kosovo je mnogo jače u zaštiti teritorije, suvereniteta, i zaustavljanju Zajednice sa izvršnom vlašću, imajući partnere u SAD i EU. Treba da očuvamo ovo partnerstvo i uspjećemo, budite sigurni. Budimo mudri. Ja sam siguran da ćemo izaći kao pobjednici. U narednih nekoliko dana biće donijeta mudra rješenja – rekao je Veselji, prenosi RTK2.

Veselji je inače predao ranije ove nedjelje liderima vladajuće koalicije u Prištini pisani prijedlog za supenziju na 120 dana taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, pri čemu Srbiji za to postavlja deset, a BiH sedam uslova.

Prištinski sajt Zeri naveo je da je Veselji uputio predlog “zarad očuvanja interesa Kosova i partnerstva sa SAD”.

Navodi se da je prethodno dokument dat američkom ambasadoru u Prištini Filipu Kosnetu na sastanku 23. januara kojem je prisustvovao i kosovski premijer Ramuš Haradinaj.