Društvo

Budimir pozvao mlade da upisuju SRPSKI JEZIK I ISTORIJU: Na dva javna univerziteta u Srpskoj IMA DOVOLJNO MJESTA za skoro sva zanimanja

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir rekao je da u akademskoj 2024/25. godini očekuje blagi porast broja studenata i pozvao buduće studente da upišu studije srpskog jezika.

Željko Budimir
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Pozivam studente da upisuju nacionalne identitetske discipline poput srpskog jezika i istorije, a Srpska će se u narednom periodu potruditi da ti ljudi imaju još bolji status i u društvu i tokom studiranja, a i u procesima nakon studiranja kada je riječ o zaposlenju istakao je Budimir.

On je podsjetio da su školovanje i smještaj u studentskim centrima u Srpskoj besplatni, kao i da ima dovoljno mjesta za studente koji redovno studiraju u Banjaluci, Palama, Zvorniku, Trebinju, Foči. Prema njegovim riječima, na dva javna univerziteta u Srpskoj ima dovoljno mjesta po upisnim kvotama za studente za skoro sva zanimanja.

Pročitajte još

-Po svim studijskim programima koji su akreditovani ima dovoljan broj mjesta. Određen broj interesovanja je, kao i svake godine za pojedine fakultete, kao što je Medicinski, te studijski program Psihologija na Filozofskom fakultetu – rekao je Budimir, te dodao da su važne i fundamentalne, egzaktne i tehničke nauke, te da je proteklih godina veće interesovanje budućih studenata za ove studije.

-Na određenim fakultetima sve je veći broj stranih studenata. Medicinski fakultet u Foči već ima više od 300 studenata koji studiraju iz raznih dijelova svijeta. Ove godine i tu očekujemo više od 100 novih studenata koji će doći, zbog čega i pravimo Studentski centar `Boriša Starović` i proširujemo njegove kapacitete – naglasio je on.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu