Magazin

Budite pažljivi sa izborom: Nekoliko pravila kojih treba da se pridržavate kada kupujete SAKSIJE ZA CVIJEĆE

Svi obožavamo lepe i ukrasne saksije u kojima naše biljke izgledaju vrlo „stilizovano“ u našem domu.

cvijeće u saksiji
FOTO: CONGERDESIGN/PIXABAY

Međutim, ako neko nije oduševljen ukrasnim saksijama onda su to naše biljke. Koliko god čudno zvučalo, ukrasna saksija je drugi vodeći uzrok zašto naše biljke venu, nakon prekomjernog zalijevanja.

Kombinacija plastične saksije u ukrasnoj saksiji je recept za neuspjeh iz jednostavnog razloga što je vlaga zarobljena u podlozi jer višak vode nema načina da nestane. Zamislite da stalno nosite polumokre cipele…

Rješenje je jednostavno i leži u pravilnom izboru saksije.

Pročitajte još

Prvi izbor, saksija većeg prečnika od plastične najmanje 5 cm. Na taj način biljka je dobro provjetrene i možete je lako kontrolisati nakon zalivanja. Ako vidite vlagu, samo obrišite upijajućim papirnim ubrusima. Postepeno, sa iskustvom, vidjećete da li se vlaga akumulira u zavisnosti od sezone. Posebno zimi i poslije svakog zalivanja, najbolje je da vaša biljka ostane van bilo koje saksije najmanje 24 sata, piše Krstarica.

Druga opcija, keramička saksija ili saksija od propusnog materijala. Ovdje su stvari veoma lake. Keramičke posude omogućavaju najbolju ventilaciju u bilo kojoj sezoni. U ovom slučaju ne morate ništa da kontrolišete, jer višak vlage nestaje i isparava u vazduh što većina biljaka “cijeni”. Izuzetak od pravila su emajlirane saksije. Upotreba emajla nažalost začepljuje prolazak vazduha, pa zato budite pažljivi!

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu