Banjaluka

Budžet za 2022. veći za 9,6 MILIONA KM: I sljedeće godine besplatni udžbenici, subvencije za obdanište i prevoz

Javna rasprava o Nacrtu budžeta Grada Banjaluka za 2022. godinu održana je u objektu Društvenog doma u Zalužanima.

Budžet za 2022. veći za 9,6 MILIONA KM: I sljedeće godine besplatni udžbenici, subvencije za obdanište i prevoz
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kako su istakli predstavnici Odjeljenja za finansije, Nacrt budžeta za narednu godinu usvojen je u iznosu od 159.350.000 KM i veći je u odnosu na plan za 2021. godinu za 6,4 odsto ili za 9,6 miliona KM, što je rezultat povećanja prihoda i smanjenja zaduživanja i drugih rashoda.

Tako Nacrt budžeta sadrži nastavak politike besplatnih udžbenika za osnovce od petog do devetog razreda (400.000 KM), subvencije za privatne predškolske ustanove u okviru projekta „0 djece na listama čekanja za vrtić“ (1,2 miliona KM), kao i ulaganja u privredu (3,85 miliona KM). Predviđena su i izdvajanja za subvencije javnog prevoza za pojedine kategorije stanovništva u iznosu od 1,2 miliona KM.

Pročitajte još

Planirani su i projekti iz različitih oblasti, a među njima sljedeći projekti: izgradnja Centralnog gradskog spomen obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, rekonstrukcija ulica Kralja Aleksandra I Karađorđevića, Prve kuljanske ulice, Šargovačke ulice, glavne ulice u Priječanima, zatim Ulice od Zmijanja Rajka, puta Bukvalek-Donja Kola-Dedić lokva-Subotica, kao i gradnja mosta u Česmi i u Kaluđericama, te nastavak izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže.

Predviđena je i gradnja multifunkcionalnog sportskog centra Lauš sa takmičarskom atletskom stazom i stadionom, zatim gradnja dječijih igrališta, između ostalog u Motikama i Petrićevcu, izgradnja vidikovca na Banj brdu, te reciklažnog dvorišta.

Za 10. decembar zakazana je rasprava sa građanstvom u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ na Laušu u 19 časova, a centralna rasprava u Banskom dvoru biće održana 13. decembra u 18 časova.

Prihvati notifikacije